PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin iznio jasne zahtjeve za završetak rata: To se može riješiti samo razgovorom licem u lice sa Zelenskim

Putin također zahtijeva dijelove istočne Ukrajine i prihvaćanje od Zelenskog da je Krim, koji je Rusija zauzela 2014., sada stalni dio Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin. Agencije

A. Č.

18.3.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) iznio je jasne zahtjeve za završetak invazije na Ukrajinu.

Erdoanov glavni savjetnik Ibrahim Kalin za BBC je kazao da ruski zahtjevi uključuju prihvaćanje Ukrajine da u budućnosti bude neutralna i da ne postane članica zapadnog vojnog saveza, NATO-a. 

Na to je neki dan pristao i ukrajinski predsjednik Zelenski.

Drugi zahtjevi koje Putin postavlja uključuju "klauzulu o denacifikaciji", koju bi, iako je uvredljiva za Zelenskog, ukrajinski predsjednik vjerojatno mogao prihvatiti, te obveza zaštite ruskog jezika.

Tu, piše BBC, završava lakši dio zahtjeva.

Putin također zahtijeva dijelove istočne Ukrajine i prihvaćanje od Zelenskog da je Krim, koji je Rusija zauzela 2014., sada stalni dio Rusije.

To se, rekao je Putin, može riješiti samo razgovorom licem u lice s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, koji je ranije kazao da je spreman razgovarati s ruskim predsjednikom.

No, turska strana smatra da bi mogle proći sedmice nego što dođe do bilo kakvog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.