SPECIJALNI IZASLANIK

Pič o izjavi ruskog ambasadora: Radi se o prijetnji, a to nije diplomatija

Radimo zajedno s vlastima, civilnim društvom, svima u regiji kako bi osigurali da se rat u Ukrajini ne proširi, naglasio je

Stjuart Pič. BBC

A. O.

19.3.2022

Regija jos nije pod direktnom ratnom prijetnjom, ali neki politički problemi u regiji mogli bi postati sigurnosni ako se to ne spriječi, upozorio je specijalni izaslanik britanskog premijera Borisa Džonsona za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, obraćajući se na panel diskusiji "Britanija i Zapadni Balkan u svjetlu rata u Ukrajini" koji se održao jučer u Zagrebu.

Pič je kazao kako je situacija ozbiljna i teška, te kako je potrebno političke probleme staviti u kontekst.

Radimo zajedno s vlastima, civilnim društvom, svima u regiji kako bi osigurali da se rat u Ukrajini ne proširi, naglasio je.


Posjetio glavne gradove

Podsjetio je kako je regija prošla kroz težak period, kroz vlastiti rat, ali i godine napretka koje se ne smiju izgubiti.

Osvrnuo se i na humanitarnu krizu koja je uslijedila nakon izbijanja rata u Ukrajini, kazavši kako se radi o krizi kakvu nismo vidjeli od ratova 1990-ih.

- Ovo je nova situacija i moramo na novi način riješiti neke stare probleme - podvukao je britanski diplomat.

On je kazao kako širom regije postoje bilateralni sporovi, neriješeni poslovi, te da postoji prostor za normalizaciju, navodeći primjer dijaloga između Beograda i Prištine kojeg posreduje Europska unija, a podržava vlast Velike Britanije.

Govoreći o svom imenovanju, podsjetio je kako je dužnost preuzeo prije početka rata u Ukrajini.

- Imamo jake ambasade i odlične ambasadore i timove, imamo sjećanje, historiju, stalno prisustvo u vojnim misijama i UN misijama u regiji. Najvažnija poruka je da nam je stalo, da damo nadu novim generacijama, kao i da pomognemo kao međunarodni akter i prijatelj regije da se riješe dugotrajni problemi - rekao je on. 

Pič je nakon preuzimanja dužnosti posjetio glavne gradove u regiji gdje se susreo sa svim visokim zvaničnicima, ali i predstavnicima opozicije, jer, kako je naglasio, mora čuti sve glasove.

Ponovo se osvrnuo na probleme u regiji, kazavši kako mnogi od njih nisu novi i vode do ratova 1990-ih pa i dalje.

- Problemi nisu novi, ali možda im je potrebna nova energija i svjež pogled, neki su bilateralni i nije moj posao kao britanskog zvaničnika da ih komentiram, ali možemo pomoći tako što ćemo saslušati - podvukao je.


Razgovor bolji od ratovanja

Naglasio je kako Velika Britanija nastavlja podržavati demokratske vrijednosti, vladavinu zakona, i ljudska prava u političkom razvoju Bosne i Hercegovine.

Glavna ambicija je, kako je rekao, da se pomogne zemljama u regiji da postignu ciljeve koji se tiču euroatlantskih integracija.

- Velika Britanija je posvećena sigurnosti vaše regije kao i partnerstvu i prijateljstvu kao saveznica Hrvatske - zaključio je u uvodnom obraćanju.

Komentirajući nedavnu izjavu ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, vezanu za potencijalno članstvo BiH u NATO-u i odgovor Rusije na takav korak, Peach je kazao kako se radi o čudnoj izjavi koja nije diplomatska.

- Radi se o prijetnji, a to nije diplomacija, govoreći iz mog iskustva - naglasio je.

Dodao je kako Rusija širom regije pokušava izvršiti utjecaj putem medijskog vlasništva i energetskog sektora.

- Ne radi se samo o ratištu, ovo je borba, narativ podrške iz Rusije - rekao je Pič, zaključivši komentar na ovu temu.

Odgovarajući na pitanje o težini problema na Zapadnom Balkanu koje je ranije spomenuo i kako bi ih rangirao, kazao je kako bi bilo pogrešno i neprikladno da ih grupiše po težini, ali je kazao da kako god teški i dugotrajni oni bili, uvijek postoje načini da se pronađe prostor za razgovor.

- Razgovor je bolji od ratovanja - zaključio je.

Kao jedan od primjera je naveo razgovore o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini, ali je i pozvao domaće političare da se vrate u državne institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.