KADA ĆE DOĆI PO NJIH

20 beba iz surogat centra u Kijevu čekaju roditelje: Čuju se bombe

Jaščenko je rekla da odlaze nakratko tokom dana van kako bi udahnuli svježi zrak, ali se ne usuđuju dugo ostati vani. Brine se i za svoju djecu - oba njena sina, od 22 i 30 godina, bore se za svoju zemlju

Bebe čekaju da budu evakuirane. Ilsutracija

E. T.

20.3.2022

Najmanje 20 beba koje su rodile surogat majke u improviziranom podrumskom skloništu u Kijevu čekaju svoje strane roditelje kako bi ih mogli odvesti kući.

Neke bebe stare samo nekoliko dana, dobro su zbrinute, ali čak i ispod zemlje jasno se čuju eksplozije povremenog granatiranja, prenosi Associated Press. Mnoge medicinske sestre Centra za surogat majčinstvo također su zaglavile u skloništu jer je preopasno putovati do i iz njihovih domova.

- Sada ostajemo ovdje kako bismo sačuvali svoje živote i živote beba - rekla je Ljudmila Jaščenko, 51-godišnja medicinska sestra. 

- Ovdje se skrivamo od bombardiranja i ove užasne bijede - dodala je.

Jaščenko je rekla da odlaze nakratko tokom dana van kako bi udahnuli svježi zrak, ali se ne usuđuju dugo ostati vani. Brine se i za svoju djecu - oba njena sina, od 22 i 30 godina, bore se za svoju zemlju.

- Skoro da uopće ne spavamo. Radimo 24 sata, i svi smo užasno iscrpljeni - rekla je Jaščenko.

Ukrajina ima uspješnu surogat industriju i jedna je od rijetkih zemalja koje dopuštaju da stranci budu roditelji. Kako piše AP, roditelji ovih beba žive u Evropi, Latinskoj Americi i Kini.

Jaščenko nije mogla reći koliko je roditelja došlo po svoju djecu, koliko ih još čeka ili koliko se još surogat majki očekuje da će uskoro roditi.

Iako ima dosta hrane i potrepština za bebe medicinske sestre se nadaju da će roditelji što prije doći po njih i da će rat uskoro završiti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.