BRUNO LE MAIRE

Francuski ministar: Blokirali smo gotovo 850 miliona eura imovine ruskih oligarha

U praksi blokada robe i stvari znači da je njeni vlasnici više ne mogu koristiti, preprodati ili unovčiti

A. O.

20.3.2022

Bruno Le Maire i jahta. AGENCIJE

Francuska je od početka rata u Ukrajini na svojem teritoriju blokirala gotovo 850 miliona eura vrijednu imovinu ruskih oligarha - jahte, stanove, bankovne račune, izjavio je ministar ekonomije i finansija Bruno Le Maire.

- Blokirali smo lične račune pojedinaca u vrijednosti od 150 miliona eura, kao i kreditne linije u Francuskoj, odnosno u francuskim ustanovama - istakao je gostujući u emisiji Grand Jury.


Zamrznuli vrijedne nekretnine

Ministar je dodao da su uz to zamrznuli 539 miliona eura vrijedne nekretnine na francuskom teritoriju, što je ekvivalent tridesetku nekretnina ili stanova, a blokirali su i dvije jahte vrijedne 150 miliona eura, precizirao je ministar.

- Sveukupno se radi gotovo o vrijednosti u iznosu od oko 850 miliona eura imovine ruskih oligarha koja je blokirana na francuskom teritoriju - istaknuo je Le Maire.

U praksi blokada robe i stvari znači da je njeni vlasnici više ne mogu koristiti, preprodati ili unovčiti.


Sankcije štete Rusiji

- S druge strane, oni se ne oduzimaju tako da država postaje njihov vlasnik te ih potom može preprodati. Da bi došlo do zapljene roba i vrijednosti, mora postojati temelj za kazneno djelo - pojasnio je ministar.

Dodao je da sankcije štete Rusiji.

- Štete ruskoj državi, a škode i ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu - rekao je Le Maire, dodavši da su dosad blokirane oko 22 milijarde eura aktivnih sredstava Centralne ruske banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.