NJEMAČKA

Na berlinskom antiratnom koncertu očekuje se 20.000 ljudi

Mislim da bi kada bi se svi muzičari ujedinili to bi bila najjača vojska mira na svijetu, kazala je Džamala okupljenima

Džamala: Muzika je miroljubiva sila. REUTERS

S. S.

20.3.2022

Očekuje se da će oko 20.000 ljudi prisustvovati u nedjelju antiratnom koncertu u centru Berlina, saopćila je policija, a oni koji su već tu mašu ukrajinskim zastavama ili drže transparente sa sloganima protiv ruske invazije.

Okupljajući se u blizini Brandenburških vrata, simbola podijeljene Njemačke tokom Hladnog rata, mnogi izvođači su nosili nijanse plave i žute u znak solidarnosti s Ukrajinom.


Muzika je miroljubiva sila

Džamala (Jamala), ukrajinska pjevačica koja je pobijedila na Eurosongu s pjesmom "1944" 2016. godine, obratila se putem velikog ekrana govoreći prisutnima da je "muzika miroljubiva sila".

- Mislim da bi kada bi se svi muzičari ujedinili to bi bila najjača vojska mira na svijetu - kazala je okupljenima, prenosi Reuters.

Na koncertu "Sound of Peace" na znamenitim gradskim Brandenburškim vratima u nedjelju su nastupile njemačke muzičke zvijezde poput Mariusa Miler-Vesternhagena (Mueller-Westernhagena), koji je trebao izvesti svoju kultnu pjesmu Freiheit ili sloboda na njemačkom, violinist Dejvid Geret (David Garrett), pjevač Piter Mafaj (Peter Maffay) i bendovi Revolverheld i Silbermond.


Velika gužva

Koncert je počeo u ranim poslijepodnevnim satima i trebao bi potrajati u noć.

Policija je u nedjelju poslijepodne saopćila da je gužva na glavnim ulicama koje vode do mjesta održavanja koncerta te da bi oni koji se tek namjeravaju pridružiti trebali tražiti druge načine da dođu na koncert, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.