PRIJETI HUMANITARNA KRIZA

Ukrajina rekla prkosno "NE": Prošao rok za predaju Mariupolja

Rusija pozvala ukrajinske snage u Mariupolju da polože oružje u zamjenu za siguran izlazak iz grada i humanitarne koridore

Ništa od predaje Mariupolja ruskim snagama. Agencije

N. Aj. / Reuters

21.3.2022

Ukrajina je u ponedjeljak odbila ruske pozive da preda lučki grad Mariupolj, gdje su stanovnici opkoljeni i ostavljeni sa malo hrane, vode i struje u humanitarnoj krizi koja povećava pritisak na evropske lidere da pooštre sankcije Moskvi.

Ukrajinska vlada je prkosno odbacila ruske pozive ukrajinskim snagama u Mariupolju da polože oružje u zamjenu za siguran izlazak iz grada i humanitarne koridore.

- Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja. Već smo o tome obavijestili rusku stranu - citirao je novinski portal Ukrainska pravda izjavu zamjenice ukrajinske premijerke Irine Vereščuk (Vereshchuk).


Mariupolj je pretrpio neka od najtežih bombardovanja otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Mnogi od njegovih 400.000 stanovnika i dalje su zarobljeni dok na ulicama oko njih bjesne borbe.

Vereščuk je rekla da je više od 7.000 ljudi evakuirano iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore u nedjelju, više od polovine iz Mariupolja. Ona je rekla da vlada planira poslati skoro 50 autobusa tamo u ponedjeljak na daljnju evakuaciju.

Rusija i Ukrajina su tokom rata sklopile sporazume o humanitarnim koridorima za evakuaciju civila, ali su se međusobno optuživale za česta kršenja tih sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.