IZJAVILI IZVORI

Vašington tražio od Ankare da isporuči proturaketni sistem Kijevu

SAD su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji

Protivraketni sistem S-400. ILUSTRACIJA

A. O.

21.3.2022

Amerika je nezvanično Turskoj iznijela mogućnost da pošalje ruski proturaketni sistem "S-400" u Ukrajinu, izjavili su danas izvori.

Isti izvori navode da su američki izvori izašli sa ovom sugestijom tokom proteklog mjeseca u razgovorima sa turskim zvaničnicima, ali nije predočen nikakav određen ili zvaničan zahtjev.

Prema navodima izvora, ova sugestija iznesena je nakratko i tokom posjete zamjenika američkog državnog sekretara Vendi Šerman Turskoj početkom ovog mjeseca.

Politički analitičari su sigurni da bi Ankara odmah odbila sličnu mogućnost. Ova ideja bila je dio šire diskusije Šermanove i turskih zvaničnika o načinima podrške Ukrajini.

Turski izvori i analitičari ističu da se o sličnoj sugestiji ne može ni razgovarati i ukazuju na brojne probleme od tehničkih, poput postavljanja i rukovanja "S-400" u Ukrajini, do političkih, budući da bi takav potez izazvao reagovanje Moskve prema Ankari.

Vašington je u više navrata tražio od Ankare da ne koristi "S-400" od prve isporuke ovog sistema u julu 2019. godine. SAD su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji i isključile Ankaru iz programa proizvodnje borbenih aviona "F-35".

Ankara tvrdi da je bila primorana da kupi "S-400" jer saveznici nisu nudili svoje oružje po povoljnim uslovima, piše Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.