AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden planira koordinirati odgovor Pekingu ako pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji

SAD i EU saveznici će koordinirati o Kini na NATO sastancima G7 ove sedmice

Prilikom video razgovora Bajdena i Džinpinga. Twitter

E. Ć. / Reuters

21.3.2022

Nastojanja američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da zabije klin između kineskog predsjednika Si Džinpinga (Xi Jinpinga) i ruskog predsjednika Vladimira Putina oko rata u Ukrajini bit će ključna tema razgovora ove sedmice kada Bajden otputuje u Brisel na razgovore s evropskim liderima, piše Reuters.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici razgovarat će o pružanju oružja i humanitarne pomoći Ukrajini i ukrajinskoj izbjegličkoj krizi na vanrednom samitu NATO-a, sastanku G7 i samitu Evropskog vijeća u četvrtak.



Neuvjerljivi razgovori sa Đinpingom

Ali nakon njegovih neuvjerljivih razgovora s kineskim predsjednikom Si Đinpingom u petak, Bajden također planira koordinirati odgovor Pekingu ako pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu s evropskim liderima, kažu zvaničnici američke administracije.

- Tokom svoje posjete Briselu, predsjednik Bajden će koordinirati sa našim partnerima iz EU o svim aspektima našeg odgovora na ničim izazvan i neopravdani rat predsjednika Putina protiv Ukrajine, a to uključuje zabrinutost koju dijelimo s EU ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji - rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Uspjeh bliske koordinacije ekonomskih sankcija, kontrole izvoza i trgovinskih mjera nametnutih Rusiji zbližio je Evropu i Sjedinjene Države, rekao je drugi visoki američki dužnosnik. Ovi demokratski lideri imaju sve veću zabrinutost zbog potencijalne uloge Kine u sukobu.

- Izazovi s kojima se suočavamo... isti su sa kojima se suočavaju i Evropljani. I tako ja zaista mislim da ovdje postoji ... prekretnica na mnogo načina - rekao je drugi zvaničnik.

Evropske nacije i Sjedinjene Države sedmicama rade iza kulisa kako bi pokušale uvjeriti kineske zvaničnike da ne podrže Putinovu invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom", i da potisnu Putina na prekid vatre. Rat je ubio stotine civila, uništio gradove i raselio milione.

Kina odbija promjenu kursa

Kineski ambasador u Sjedinjenim Državama Kvin Gang (Qin) rekao je u nedjelju za "Face the Nation" za CBS News da Kina ne šalje oružje ili finansijsku pomoć Rusiji. Međutim, on i drugi kineski zvaničnici javno su odbacili nastojanje da se promijeni kurs, tvrdeći da je Kina na pravoj strani historije.

Neke diplomate i analitičari vide znakove da se Peking mijenja. Nedavne izjave iz Pekinga pozivaju na prekid vatre i naglašavaju cijenu rata za globalnu ekonomiju, primijetio je jedan evropski zvaničnik.

U godini otkako je Bajden preuzeo dužnost, Si Đinping nije pokazao znakove popuštanja različitim zahtjevima SAD-a i koristio je bliže veze s Rusijom suprotno pritiscima Zapada na Kinu.

Đinping je odbacio istrage o porijeklu koronavirusa u Vuhanu, u Kini, 2019. godine. Odbio je izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju da obuzda svoj program nuklearnog oružja i odbacio je kritike kineskog tretmana Ujgura u Ksinjiangu. On je podigao tenzije sa Tajvanom i nastavio potragu za dominacijom u Južnom kineskom moru.

Međutim, bliske ekonomske veze Kine sa G7 bogatih demokratija, koje kupuju oko jedne trećine njenog izvoza, mogle bi pružiti polugu u pokušaju da se Đinping udalji od Putina, piše Reuters.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.