BIVŠA PREDSJEDNICA

Kolinda Grabar Kitarović glavni favorit za poziciju generalnog sekretara NATO-a

Izvori iz Zagreba bliski Grabar-Kitarović slažu se da je ona jedna od najozbiljnijih kandidatkinja

E. Ć.

23.3.2022

Teresa Mej - Avaz
Federika Mogerini - Avaz
Dženin Henis Plašert - Avaz
Kersti Kaljulaid - Avaz
Sofi Vilmes - Avaz
+1

Čelnici NATO-a se spremaju za vanredni summit, na kojem će prisustvovati i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden). Međutim, dok se saveznici pripremaju za sumit, sve se više špekuliše o nasljedniku glavnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Norvežaninu drugi mandat završava u septembru, a njegov nasljednik bit će poznat krajem juna. "Politico" ističe kako je vrijeme da na mjesto generalnog sekretara NATO-a dođe žena, a francuski "Les Echos" je objavio listu od šest potencijalnih kandidatkinja.

Navodno je favoritkinja bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je već bila u NATO-u na mjesto pomoćnice glavnog sekretara. 

Osim Grabar-Kitarović, kandidatkinje su bivša visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini), potpredsjednica belgijske vlade Sofi Vilmes (Sophie Wilmes), nekadašnja britanska premijerka Teresa Mej (Theresa May), bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, kao i nizozemska političarka i bivša ministrica odbrane Dženin Henis Plašert (Jeanine Hennis-Plasschaert).

Izvori iz Zagreba bliski Grabar-Kitarović slažu se da je ona jedna od najozbiljnijih kandidatkinja.

- Više je razloga za to, Grabar-Kitarović je već bila u NATO-u, kao pomoćnica glavnog sekretara u periodu od 2011. do 2014. godine, te je ostavila odličan dojam. Bila je ujedno i prva žena na toj dužnosti. Ima doista bogatu biografiju, bila je predsjednica države, ministrica, ambasadorica u Vašingtonu, a jako je važno i što ima odlične odnose s Amerikancima - rekao je sagovornik Jutarnjeg lista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.