HITNI SAMIT

Zapadni lideri pripremaju sljedeću fazu odgovora na rat

Predstavnici Bijele kuće i evropskih vlada proveli su dane prije samita u intenzivnim razgovorima

A. O.

24.3.2022

Šarl Mišel, predsjednik Vijeća Evrope. PRINTSCREEN

Niz hitnih samita u četvrtak mogao bi pomoći u određivanju sljedeće faze odgovora Zapada na ruski rat u Ukrajini, za koji američki zvaničnici upozoravaju da ulazi u neizvjesnu, ali krvavu dionicu, piše CNN. 

Najave o novim sankcijama, stavu snaga NATO-a i vojnoj pomoći očekuju se kao dio diplomatskog praska, prema američkim i evropskim zvaničnicima.

Predstavnici Bijele kuće i evropskih vlada proveli su dane prije samita u intenzivnim razgovorima finalizirajući korake koje bi lideri trebali predstaviti nakon svojih razgovora.

Ono što neće učiniti je ono što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta tražio: Uvesti zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Zvaničnici SAD i NATO-a su više puta govorili da bi takav potez rizikovao da isprovocira predsjednika Vladimira Putina i izazove širi rat s Rusijom.

Zapadnim saveznicima je također bilo teško da poduzmu agresivnije korake, kao što je davanje borbenih aviona ruske proizvodnje Ukrajini ili odluka da se prekinu s isporukom ruske energije, što bi potencijalno moglo osakatiti rusku ekonomiju, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.