PUTEM VIDEO LINKA

Zelenski se obratio švedskom parlamentu: Zaslužujemo biti članica EU

Ne borimo se samo za ukrajinski narod, već za sigurnost Evrope, istakao je predsjednik Ukrajine

Volodimir Zelenski. AFP

H. J. I.

24.3.2022

Ukrajina se bori za sigurnost cijele Evrope i trebala bi biti punopravna članica Evropske unije, rekao je švedskim zastupnicima u četvrtak predsjednik Volodimir Zelenski koji se obratio putem video linka. 

- Ne borimo se samo za ukrajinski narod, već za sigurnost Evrope i pokazali smo da zaslužujemo biti punopravna članica EU-a. Vrijeme je da se nastavi s tom odlukom i uvjeren sam da ćete nas podržati i u tome - rekao je Zelenski. 

Milioni Ukrajinaca pobjegli su iz zemlje u mjesec dana od početka ruske invazije koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom" za "denacifikaciju" Ukrajine.

Zapadni saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji i osigurali su oružje i pomoć vrijednu milijarde dolara za odbranu Ukrajine. NATO, G7 i EU održat će samite u četvrtak, a očekuje se da će se dogovoriti daljnje mjere usmjerene protiv Rusije.

Zelenski, koji će se videokonferencijom obratiti čelnicima NATO-a i EU-a, pozvao je na dodatne sankcije i zatražio pomoć Švedske za obnovu Ukrajine kada rat završi.

- Želim da u tome sudjeluju švedske  kompanije, švedski arhitekti, švedska država i švedski narod. Obnovit ćemo se zbog naroda… zbog Evrope - poručio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.