PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski se obratio NATO-u: Tražimo neograničenu vojnu pomoć

Jedino što tražim od vas nakon mjesec dana rata je da nam ne govorite da naša vojska ne odgovara standardima NATO-a rekao je

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Printscreen

A. Č.

24.3.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas liderima NATO-a putem video linka. Rekao je kako se osjeća kao da je Ukrajina "zapela u nekoj vrsti sive zone između Zapada i Rusije" jer nije članica NATO saveza, ali "brani zajedničke vrijednosti sa članicama".

Zelenski je lidere NATO-a pitao jesu li uvjereni da bi član 5. NATO-ove povelje upalio u slučaju da Rusija napadne neku članicu NATO-a? 

Podsjetimo, članak 5. sjevernoatlantske povelje kaže da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve članice.

Pozvao je NATO da ne govori da ukrajinska vojska ne odgovara standardima NATO-a.

- Jedino što tražim od vas nakon mjesec dana rata je da nam ne govorite da naša vojska ne odgovara standardima NATO-a", rekao je.

Zatražio je zračnu podršku “za obranu neba nad Ukrajinom” od samog početka rata jer Ukrajina nema moćne sisteme protuzračne obrane. Rekao je da Rusija koristi oružja masovnog uništenja, a posljedice mogu svi vidjeti.

- Ovo je neravnopravna borba - rekao je Zelenski te zatražio “neograničenu vojnu podršku” kako bi ukrajinski narod i gradovi bili spašeni.

Kaže da Rusija “koristi svoj arsenal bez ograničenja” te namjerno udara na gradove, bolnice i mostove. Za sada Ukrajina nije dobila nijedan ratni avion. Kaže i da je molio za tenkove: “Dajte nam ih, prodajte nam ih”, ali i dalje nije dobio jasan odgovor članica NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.