PROVEST ĆE SANKCIJE

G7: Upozorenje Rusiji da ne koristi oružje za masovno uništenje

Podsjećamo na obaveze Rusije prema međunarodnim ugovorima čiji je potpisnik, naglasili su lideri članica G7

Lideri zemalja Grupe sedam. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

24.3.2022

Grupa sedam (G7) najvećih svjetskih ekonomskih sila upozorila je u četvrtak Rusiju da ne koristi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

- Upozoravamo na bilo kakvu prijetnju upotrebe hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja ili sličnih materijala - rekli su lideri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkoj izjavi nakon samita G7 u Briselu u Belgiji i naglasili:

- .



Potencijalna operacija "lažna zastava"

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), predsjedavajući G7, rekao je novinarima nakon sastanka da su zapadne zemlje zabrinute da bi Rusija mogla izvesti operacije "lažne zastave", koristeći takvo oružje.

- Rusija je u više navrata tvrdila da Ukrajina razvija biološko i hemijsko oružje, ili je objavila da drugi to rade. Ništa od toga nije istina - kazao je Šolc te dodao:

- Ali, treba to uzeti u obzir i pripremiti se protiv potencijalnih operacija "lažne zastave".

Operacija pod lažnom zastavom je naziv za sve tajne operacije i slične aktivnosti kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje poduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji u propagandne svrhe.

U potpunosti će se provesti sankcije protiv Rusije

Lideri zemalja G7 pozvali su također u zajedničkom saopćenju Rusiju da bez daljeg odlaganja obustavi vojne operacije i povuče svoje snage sa čitave teritorije Ukrajine. 

Lideri G7 su obećali da će u potpunosti provesti ekonomske i finansijske sankcije koje su već nametnute Moskvi, ali nisu najavili nove sankcije protiv ruske nafte i gasa.

U Briselu su danas održani samiti NATO-a i EU-a kao i sastanak šefova država i vlada G7. Predsjedavajući G7 njemački kancelar Šolc pozvao je zemlje članice grupe na sastanak u Brisel kako bi razgovarali o efektima rusko-ukrajinskog rata.

Grupa sedam je savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta. Čine ga predsjednici vlada SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.