PREDSTAVLJENA INICIJATIVA

EU potpisuje sporazum sa SAD za gas kako bi obuzdala oslanjanje na Rusiju

Također, i njemačka je danas saopćila da drastično smanjuje kupovinu energenata iz Rusije usred invazije Moskve na Ukrajinu, pri čemu će se uvoz nafte prepoloviti do juna, a isporuke uglja okončati do jeseni

N. Aj.

SAD i EU najavile su danas radnu grupu koja ima za cilj smanjenje oslanjanja Evrope na ruska fosilna goriva

Foto: Agencije


SAD i EU, suočene s ratom Moskve protiv Ukrajine, najavile su danas radnu grupu koja ima za cilj smanjenje oslanjanja Evrope na ruska fosilna goriva.

Inicijativa koju su predstavili predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i predstavnica EU Ursula fon der Lajen (von der Leyen) omogućit će da SAD ove godine pomognu u snabdijevanju Evrope sa dodatnih 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa, navodi se u saopćenju.

Također, i njemačka je danas saopćila da drastično smanjuje kupovinu energenata iz Rusije usred invazije Moskve na Ukrajinu, pri čemu će se uvoz nafte prepoloviti do juna, a isporuke uglja okončati do jeseni.

- Posljednjih sedmica, zajedno sa svim relevantnim igračima, uložili smo intenzivne napore da uvozimo manje fosilne energije iz Rusije i proširimo našu bazu opskrbe - rekao je ministar ekonomije Robert Habeck dodavši:

- Prve važne prekretnice su dostignute kako bismo se oslobodili stege ruskog uvoza.

Više o temi Evropska unija

15 MILIJARDI KUBIKA
Evropska unija kupuje američki plin?
NA VRH

Podijeli članak na