UKRAJINA

Porodilja Julija skriva se u podrumu: Strašno je vidjeti dim i bombardiranje

Julija je sa svojom novorođenom bebom Verom smještena u mračnom podrumu zdravstvenog centra u Kijevu

Većina majki podrum napušta samo kako bi se okupale ili nešto pojele. UNICEF

A. Č. / UNICEF

25.3.2022

Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od 3 miliona ljudi, od čega preko 1,5 miliona djece. Mnoge majke s djecom su napustile svoje domove, međutim, ima i onih koje ne mogu otići, a među njima su porodilje i trudnice koje u jeku sukoba diljem Ukrajine donose svjetlo novog života u tamu.

Julija je sa svojom novorođenom bebom Verom smještena u mračnom podrumu zdravstvenog centra u Kijevu. Bila su potrebna dva dana hoda od njezinog doma u mjestu izvan Kijeva kako bi došla do Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu. Priznaje da je bilo trenutaka kada je mislila da neće uspjeti doći na vrijeme usred sukoba koji je eskalirao.

Podrum napušta samo kako bi se okupale

Podrum Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu prenamijenjen je te se koristi za brigu o majkama i djeci. Julija i njezina kći, kao i brojne majke i tek rođene bebe, potražile su sigurnost u podrumu koji je pretvoren u priručno porodilište. 

Većina majki podrum napušta samo kako bi se okupale ili nešto pojele.

Posljednji put kada je Julija izašla iz podruma, vidjela je dim i čula snažne eksplozije vani. Sada se boji ostaviti kćer samu u podrumu jer ju je strah da se ne razdvoje.

- Sjedimo ovdje u podrumu. Plakale smo. Zastrašujuće je vidjeti dim i bombardiranja. Radimo sve što možemo da spasimo svoju djecu. Hodala sam kroz polja i šume kako bih stigla ovamo. Zbog zdravstvenih problema ne bih u svakom rodilištu mogla sigurno na svijet donijeti svoju Veru. Uz Božju pomoć i podršku zdravstvenog osoblja sada imam svoju bebu i ja sam živa - podijelila je Julija.

Preuzeli dodatne poslove

Natalija Hejnts, direktorica Centra, ističe kako je situacija za porodice jako teška. Zdravstveni radnici rade pod velikim pritiskom, pomažući u porođajima uprkos bombardiranjima i često u uvjetima bez struje. 

Dio uposlenika već je otišao u izbjeglištvo sa svojim porodicama. Oni koji su ostali, poput Natalije, sada su morali preuzeti dodatne poslove kako bi sve funkcioniralo koliko god je to moguće.

- Radim kao kuharica, liječnica i hirurg, no naša je odgovornost da budemo ovdje i osiguramo da ustanova funkcionira. Uz porođaje, Centar sada osigurava i privremeni smještaj za žene koje dolaze na preglede. One se ne mogu vratiti svojim kućama, više ih nemaju i zato moramo pronaći druga rješenja - dodaje Natalija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.