MAHMUD ABAS

Palestinski predsjednik kritikovao "dvostruke aršine" Zapada: Rusiji ste sankcije odmah uveli, a Izraelu ništa

Zapadni diplomatski izvori koji su htjeli ostati anonimni, rekli za AFP da su zatražili od Palestinske uprave, koju najviše financira Evropska unija da osudi invaziju na Ukrajinu

Mahmud Abas. AGENCIJE

S. S.

27.3.2022

Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je na dvostruka aršine zapadnih zemalja koje su, pozivajući se na međunarodno pravo, brzo uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali ne i Izraelu zbog njegovih zločina na palestinskom području.

Abasova Palestinska uprava nije osudila nedavnu invaziju Rusije, članice Kvarteta za Bliski istok i zemlje koja službeno priznaje Palestinu kao državu, na Ukrajinu, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i većine evropskih zemalja.

Takva suzdržanost je naljutila zapadne diplomate u Jeruzalemu i na palestinskim teritorijima. Tako su mnogi zapadni diplomatski izvori koji su htjeli ostati anonimni, rekli za AFP da su zatražili od Palestinske uprave - koju najviše financira Evropska unija - da osudi invaziju na Ukrajinu.

Na konferenciji za ,edoke koju je održao u nedjelju zajedno s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony), palestinski predsjednik koji je u subotu proslavio 87. rođendan, kritizirao je "dvostruke aršine" Zapada u vezi s Ukrajinom i s palestinskim teritorijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.