KO ĆE POPUSTITI

Zemlje G7 odbile plaćati ruski plin u rubljima, Rusija prijeti obustavom isporuke

Putin je prošle sedmice najavio da će Rusija zahtijevati da "neprijateljske zemlje" od sada plaćaju prirodni plin samo u ruskoj valuti

G7 odbio plaćati ruski plin u rubljima. Agencije

N. Aj. / Reuters

28.3.2022

Njemački ministar energetike kazao je da su svi ministri zemalja G7 odbili zahtjev Rusije da za ruske energente plaćaju u rubljima.

Robert Habek (Habeck) rekao je novinarima da su se svi ministri u potpunosti složili da bi ovo bilo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora.

Habek je nakon online sastanka s ministrima energetike G7 rekao da plaćanje u rubljima nije prihvatljivo te će pozvati kompanije da ne slijede zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na pitanje novinara može li Rusija smanjiti opskrbu plinom evropskim kupcima ako odbiju zahtjev za plaćanjem ruskog plina u rubljima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da očito neće isporučivati ​​plin besplatno.

Putin je prošle sedmice najavio da će Rusija zahtijevati da "neprijateljske zemlje" od sada plaćaju prirodni plin samo u ruskoj valuti. Naložio je središnjoj banci zemlje da izradi proceduru za kupce prirodnog plina i plaćanje u rubljima. Peskov je danas rekao da su razgovori oko toga u toku.

Zamjenik predsjednika Odbora za ekonomsku politiku Ruske Federacije Ivan Abramov rekao je da odbijanje zemalja G7 da kupuju plin u rubljima je put prema prestanku isporuke plina.

- Ako te zemlje odbiju kupovati plin za rublje, to će definitivno dovesti do prekida njegove isporuke. Imamo jasan stav - rekao je.

Naglašeno je da Rusija ne može isporučivati plin besplatno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.