UOČI KONFERENCIJE U BEČU

State Department: Nuklearna sigurnost je ključna za svjetsku kolektivnu sigurnost

Američku delegaciju na ovom konferenciji će predvoditi Bini Dženkins, zamjenica državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost

Boni Dženkins predvodi delegaciju SAD u Beču. Agencije

H. J. I.

28.3.2022

Zamjenica državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Boni Dženkins (Bonnie D. Jenkins) predvodit će američku delegaciju na prvoj Konferenciji za razmatranje stranaka amandmana na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala, gdje će dati izjavu ispred SAD. Domaćin konferencije bit će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču od 28. marta do 1. aprila.

Konvencija i njen amandman – poznat kao A/CPPNM – uvelike jača međunarodni mir i sigurnost. To čini pružanjem međunarodnog okvira za fizičku zaštitu nuklearnog materijala i nuklearnih objekata koji se koriste u miroljubive svrhe. Također kriminalizuje krađu ili sabotažu takvog materijala i objekata i unapređuje međunarodnu saradnju i razmjenu informacija između država članica. Štaviše, kada zemlje implementiraju A/CPPNM, mjere nuklearne sigurnosti koje su postavile mogu povećati povjerenje javnosti u miroljubivu upotrebu nuklearne nauke i tehnologije koje su toliko ključne za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Danas su 164 zemlje članice Konvencije i 129 su članice Amandmana, a Brazil je nedavno postao 129. članicom. Ova konferencija će svim zemljama učesnicama pružiti priliku da razmijene informacije o najboljim praksama, izazovima implementacije i naučenim lekcijama, te da nastave zamah ka univerzalizaciji sporazuma. Nuklearna sigurnost je ključna za svjetsku kolektivnu sigurnost i od vitalnog je značaja da se sve države pridruže Sjedinjenim Državama i ostalima iz svih regija svijeta kao stranke A/CPPNM. Na konferenciji će Sjedinjene Države i njihovi partneri raditi na dobijanju podrške za snažan i redovan proces revizije A/CPPNM-a i naknadnu konferenciju, naveli su u saopćenju State Departmenta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.