RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

EU: Sankcije ne štete kao pandemija, neka kompanije ne očekuju bilione eura pomoći

To će ograničiti iznos pomoći koja će ovaj put biti dodijeljena, izjavila je Margrete Vestager

Margrete Vestager. Agencije

H. J. I.

28.3.2022

Sankcije Rusiji i visoki računi za energiju ne utiču na kompanije kao pandemija covida 19, izjavila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrete Vestager (Margrethe), upozorivši ih da ne trebaju očekivati bilijune eura državne pomoći.

Prošle sedmice Vestager je ublažila propise o državnim potporama, najavivši kompanijama do 400.000 eura državnih potpora i kompenzaciju do 30 posto troškova energije, nakon što se hiljade njih požalilo na poremećaje u opskrbnim lancima, podsjeća Reuters.

Velika je razlika između sadašnje situacije, koju su izazvale sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, i pandemije kada je puno više kompanija bilo pogođeno zaključavanjem gospodarstava. To će ograničiti iznos pomoći koja će ovaj put biti dodijeljena, izjavila je Vestager u intervjuu Reutersu. 


Na pitanje hoće li vlade Evropske unije na kraju ponovno ubrizgati bilione eura u kompanije pogođene sankcijama, Vestager je odgovorila:

- Tek smo na početku te priče, ali mislim da neće. Zato što u aktualnoj situaciji nemamo opću intervenciju države u tržište, države se ne upliću i ne govore svima u osnovi da hiberniraju - objasnila je evropska povjerenica.

Vestager je do sada odobrila više od 3.000 milijardi eura pomoći kompanijama pogođenim pandemijom, prema ublaženim propisima koji su na snazi dvije godine.

U razgovoru za Reuters ponovila je i da ublaženi propisi neće ostati na snazi dulje no što je predviđeno.

- Ključan dio privremenog pandemijskog okvira predviđa njihovo gašenje sredinom godine - dodala je Vestager.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.