AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken, nakon Izraela, u posjeti Maroku i Alžiru

Blinken je stigao u Maroko iz Izraela gdje je prisustvovao sastanku visokih diplomata iz UAE, Maroka, Bahreina i Egipta koji su istaknuli veliku promjenu u odnosima između arapskih zemalja i Izraela

Blinken stigao u Maroko. Agencije

A. Č. / Fena

29.3.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) danas je u posjeti Maroku kako bi razgovarao o sigurnosnim pitanjima Sjeverne Afrike i sastao se s čelnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom.

Glavni fokus putovanja je ruska invazija na Ukrajinu i sankcije protiv Moskve koje su podigle globalne cijene energije i hrane, što predstavlja prijetnju za velike uvoznike žitarica.

- Znamo da se to jako osjeća na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, gdje većina zemalja uvozi barem polovinu pšenice - rekla je vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara State Departmenta Yael Lempert prije putovanja, piše AFP.

Spor oko Zapadne Sahare

Blinken je stigao u Maroko iz Izraela gdje je prisustvovao sastanku visokih diplomata iz UAE, Maroka, Bahreina i Egipta koji su istaknuli veliku promjenu u odnosima između arapskih zemalja i Izraela.

Američki dužnosnici rekli su da će se razgovori u Maroku i u Alžiru u srijedu također baviti sporom oko Zapadne Sahare, razvojnim pitanjima i sigurnosnom saradnjom, uključujući borbu protiv takozvane Islamske države i Al Qaide u Sahelu.

Blinken će se u Maroku sastati s premijerom Azizom Akhannouchom i ministrom vanjskih poslova Nasserom Bouritom, ali također i sa grupom marokanskih žena uključenih u nauku i tehnologiju.


Nuklearni sporazum iz 2015.

Blinken će se također sastati i sa s prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohammedom bin Zayedom al Nahyanom čija je bogata zaljevska država, dugogodišnja saveznica SAD-a, preuzela odlučniju ulogu u regiji, izazivajući određeni strah u Washingtonu.

Oni su trebali razgovarati o naporima da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015., koji je imao za cilj ograničiti iranski nuklearni razvoj u zamjenu za popuštanje sankcija, ali iz kojeg je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao Washington 2018. godine.

Na dnevnom redu bit će i jemenski rat u kojem se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, uključujući UAE, borila protiv pobunjenika Huti koje podržava Iran, a koji su pojačali prekogranične napade raketama i dronovima u regiji Zaljeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.