SPUSTILI LOPTU

Kremlj: Dijalog sa SAD-om je nužan

To nije samo u interesu dviju država, nego i cijelog svijeta, istakao je Dmitrij Peskov

Džo Bajden i Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

29.3.2022

Kremlj je saopćio kako smatra potrebnim dijalog između Rusije i SAD usprkos nedavnoj izjavi američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti".

Dijalog je "nužan" usprkos tome što su Bajdenove "lične uvrede" upućene Putinu imale "negativan uticaj" na bilateralne odnose, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak, prenosi ruska agencija Interfax. 

-To nije samo u interesu dviju država, nego i cijelog svijeta - naglasio je, pa dodao da će Moskva ili Vašington prije ili kasnije morati razgovarati o pitanjima poput strateške stabilnosti i sigurnosti.

Bajden je u subotu u Varšavi za Putina rekao kako "ne može ostati na vlasti".


Ta rečenica koje nije bilo u pisanom tekstu govora nagnala je Bijelu kuću da odmah pokuša umanjiti njenu važnost i istakne da nije bila riječ o pozivu na rušenje predsjednika Rusije.

Neki stručnjaci i čelnici zemalja saveznica Sjedinjenih Država ocijenili su da se izjava kosi s naporima zapadnih zemalja da ne daju povoda ruskoj eskalaciji u ratu koji Moskva vodi u Ukrajini.

- Samo sam izrazio svoj gnjev, ne bi trebao ostati na vlasti, isto kao što zli ljudi ne bi trebali i dalje činiti loše stvari, ali to ne znači da u bitnom mijenjamo politiku - rekao je Bajden u ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.