RAFAEL MARIANO GROSSI

Zbog upozorenja o nesigurnosti elektrana: UN poslao šefa nuklearne straže u Ukrajinu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da njen generalni direktor namjerava "inicirati promptnu sigurnosnu pomoć" ukrajinskim nuklearnim postrojenjima

Grosi: Nije poznato koju će nuklearnu elektranu posjetiti. Twitter

E. Ć.

30.3.2022

Direktor agencije UN-a za nuklearni nadzor Rafael Mariano Grosi (Grossi) doputovao je u Ukrajinu radi razgovora s visokim vladinim zvaničnicima o pružanju "hitne tehničke pomoći" kako bi se obezbjedila sigurnost ukrajinskih nuklearnih postrojenja, prenosi AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da njen generalni direktor namjerava "inicirati promptnu sigurnosnu pomoć" ukrajinskim nuklearnim postrojenjima. Ona bi uključivala slanje eksperata IAEA u "prioritetna postrojenja" i slanje "vitalne opreme za održavanje sigurnosti" među kojima je nadzorna i oprema za pomoć u vanrednim situacijama.

IAEA navodi kako će Grasi posjetiti jednu od ukrajinskih nuklearnih elektrana ove sedmice. Inače, Ukrajina ima 15 nuklearnih reaktora u četiri aktivne elektrane.

Podsjećamo, ruske snage su od ranije preuzele kontrolu nad Černobilom i nuklearnom elektranom u Zaporožju, najvećoj u Ukrajini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.