DIVOVSKA RAKETA

Sjeverna Koreja lažirala lansiranje “čudovišnog projektila”

Analitičari kažu da je Sjevernoj Koreji hitno trebala domaća propagandna promjena uoči ključne godišnjice

Lažno lansiranje Hwasong-17 projektila u Sjevernoj Koreji. Ilustracija

N. Ć.

30.3.2022

Sjeverna Koreja lažirala je "uspješno" lansiranje svoje najmoćnije dalekometne rakete da bi ojačala domaću podršku režimu Kim Jong-una nakon što je pravi test završio neuspjehom, ističu analitičari.

Državni mediji 24. marta izvještavali su o "čudesnom" lansiranju nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Hwasong-17, objavljujući dramatične fotografije i videozapise vođe Kima koji je lično nadgledao test.


Neuspješno lansiranje

Međutim, većina analitičara identificirala je nepodudarnosti u izvještaju Pjongjanga, a južnokorejske i američke obavještajne agencije su zaključile da je Sjeverna Koreja zapravo ispalila Hwasong-15, manje naprednu raketu, koja je već testirana 2017. godine.

Analitičari kažu da je Sjevernoj Koreji hitno trebala domaća propagandna promjena uoči ključne godišnjice, nakon čega je lansiranje Hwasonga-17, već sedmicu ranije neuspješno završilo eksplozijom projektila iznad prijestonice.

"Sjeverna Koreja željela je ojačati odanost građana uoči Dana sunca tako što je Kim Jong-una prikazala kao sposobnog vođu vojne sile", rekao je analitičar Yang Moo-jin za AFP, misleći na godišnjicu rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga 15. aprila.

Neuspješno lansiranje, propalo je 16. marta u Pjongjangu, gdje su ljudi morali svjedočiti zbog ovog dramatičnog neuspjeha. Kim je bio ubjeđen da mu treba nešto jako moćni da to nadoknadi, pa je vjerovatno zato i slagao, dodao je Yang.

Izmjenjene videosnimke

Na sastanku južnokorejske obavještajne službe rečeno je da se nakon neuspješnog lansiranja 16. marta Pjongjang okrenuo izmišljotinama "kako bi zaustavio glasine i donio stabilnost režima".

Prema navodima južnokorejskih medija, u samo osam dana između neuspjelog lansiranja i navodnog uspješnog, ne bi bilo vremena za analizu šta je pošlo po zlu i šta treba ispraviti, te se zbog toga Pjongjang okrenuo lažiranju.

Ovo ne bi bio prvi put da je Sjeverna Koreja smislila napredak za razvoj oružja. Neuspjeli test balističkog oružja, htjela je proglasiti uspješnim, koristeći izmjenjene videosnimke, kažu analitičari.


Analiza analitičara

"Iznenađujuće je da je Pjongjang još spreman na tako nešto", rekao je Mason Richey, izvanredni profesor na Univerzitetu Hankuk.

Činjenica da su nezavisni analitičari, ne spominjući američke i južnokorejske obavještajne službe, uspjeli to tako brzo otkriti potkopava kredibilitet Sjeverne Koreje, dodao je Richey.

Sjeverna Koreja popratila je navodno lansiranje Hwasonga-17 videom u holivudskom stilu na kojem se pojavljuje vođa Kim u crnoj kožnoj jakni i sa sunčanim naočalama, uz generale, koji su, čini se, dali znak za lansiranje divovske rakete.

Da je službena verzija ovog događaja bila obmanjujuća, ukazuju nepodudarnosti uočene na videosnimci koju su pregledali analitičari.

Web stranica NK News sa sjedištem u Seulu, analizirala je satelitske snimke na kojima je pronašla neke naznake da su određene snimke snimljene mnogo ranije nego što su to tvrdili državni mediji, nakon neuspjelog testa 16. Marta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.