SADA JE GENERAL-PUKOVNIK

Vladimir Putin unaprijedio Ramzana Kadirova

Kao razlog navodi se njegova uloga u invaziji na Ukrajinu

Ramzan Kadirov. Agencije

H. J. I.

30.3.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je Ramzana Kadirova u general-pukovnika zbog njegove uloge u invaziji na Ukrajinu, koju čečenski lider koristi da pokaže svoju lojalnost Moskvi, prenio je Guardian.

Kadirov je ove sedmice tvrdio da je ključni saveznik, povezan s ubistvom ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova 2015. godine, povrijeđen u borbama u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju.


Organizator zavjere za ubistvo

Objavljena je fotografija Rustama Geremejeva dok leži u bolnici, gdje ga je Kadirov posjetio.

Nemcova porodica dugo je insistirala da je Geremejev bio organizator zavjere za ubistvo. Petorica čečenskih muškaraca proglašena su krivima za ubistvo 2017. godine, ali su rođaci i saveznici suđenje osudili kao zataškavanje koje nije uspjelo privesti pravdi one koji stoje iza atentata.

Istražitelji su naveli Geremejevog vozača Ruslana Mukhudinova kao organizatora ubistva i rekli da je osumnjičenima ponudio milione rubalja za ubistvo, prenosi Guardian.

Mukhudinov je od tada pobjegao, a istražitelji su nakon presude rekli da je postupak protiv njega u toku. Geremejev, koji je rođak dvojice ruskih poslanika, služio je u istoj paravojnoj sigurnosnoj jedinici kao i Zaur Dadaev, bivši viši oficir osuđen za pucanje u Nemcova.


Kadirova snaga

Jedinica ima bliske veze sa Kadirovim, iako on nikada nije bio direktno povezan sa ubistvom. Geremejevo pojavljivanje na prvoj liniji fronta u Mariupolju pokazuje kako Kadirovu snagu tako i očiglednu sposobnost njegovih saveznika da prkose ruskom zakonu.

Inače, na društvenim mrežama je nedavno objavljena fotografija za koju se tvrdi da je nastala u Ukrajini, na fotografiji se vidi kako Kadirov obavlja namaz dok ga čuvaju naoružani vojnici.

Kijevski mediji tvrde da je fotografija nastala na benzinskoj stanici u Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.