"POMALO NEUGODNO"

Pentagon: Vjerujemo da je ruski vojni vrh pogrešno informisao Putina o Ukrajini

Sve je jasnije da je Putinov rat bio strateška greška koja je dugoročno ostavila Rusiju slabijom i sve više izolovanom na svjetskoj sceni

H. J. I.

30.3.2022

Džon Kirbi. Agencije

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopćile su u srijedu da vjeruju da je ruski vojni vrh pogrešno informisao predsjednika Rusije Vladimira Putina o ratu u Ukrajini, javlja Anadolija. 

Ova procjena dolazi nakon izvještaja u kojem se navode saznanja američkih obavještajnih zvaničnika da Putina pogrešno informišu njegovi savjetnici o rezultatima ruskih snaga u ratu u Ukrajini.

- Složili bismo se sa zaključkom da Ministarstvo odbrane Putina nije u potpunosti informisalo o svakom koraku tokom prošlog mjeseca. To je njegova vojska. To je njegov rat. On je to izabrao. I onda činjenica da možda nema informacije o cijelom kontekstu, da možda ne razumije u potpunosti stepen do kojeg njegove snage ne uspijevaju u Ukrajini. To je pomalo neugodno - rekao je glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) na konferenciji za novinare.


Doveli Putina u zabludu

Bijela kuća je također saopćila da ima informacije da je ruska vojska dovela u zabludu Putina, što je, kako se navodi, rezultiralo tenzijama između ruskog lidera i njegovog vojnog vrha.

- Vjerujemo da Putina krivo informišu njegovi savjetnici o tome koliko loše djeluje ruska vojska i kako je ruska ekonomija teško pogođena sankcijama jer se njegovi viši savjetnici previše boje da mu kažu istinu - rekla je direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield na konferenciji za novinare.

- Tako da je sve jasnije da je Putinov rat bio strateška greška koja je dugoročno ostavila Rusiju slabijom i sve više izolovanom na svjetskoj sceni - kazala je.


Najmanje 1.189 civila je ubijeno u Ukrajini

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.189 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.901 ranjen, prema procjenama Ujedinjenih nacija, navodeći da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca također je pobjeglo u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.