VIRTUELNI SAMIT

EU će potaknuti Kinu da Rusiji ne pomaže u invaziji

Prisustvovat će kineski predsjednik Si Đinping, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen i drugi EU dužnosnici

Vladimir Putin i Si Đinping. Agencije

H. J. I.

31.3.2022

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping), koji je odbio osuditi napad Rusije u Ukrajinu, održat će sutra trosatni virtualni samit s dužnosnicima, a na njemu će sudjelovati i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen). Početkom februara Kina i Rusija izdale su dugu zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da je njihov odnos "bez granica".

Evropski čelnici bili su zabrinuti onim što su vidjeli kao manifest za redefiniranje međunarodnog poretka. Nekoliko sedmica kasnije, predsjednik Putin je napao Ukrajinu. Zapadni dužnosnici sada vjeruju da je Moskva zatražila od Pekinga vojnu i drugu pomoć kako bi ublažila udar sankcija.

Izvori iz EU kažu da će Fon der Lejen potaknuti Đinpinga da odbije takve ruske zahtjeve i umjesto toga upotrijebi kinesku moć kako bi okončala borbe. No, kineski ministar vanjskih poslova pohvalio je ove sedmice Rusiju jer je, prema njegovim riječima, spriječila humanitarnu krizu velikih razmjera i inzistirao da se odnosi s Moskvom kreću u pravom smjeru.

Dužnosnici u Briselu ne očekuju nikakav značajan dogovor od virtualnih pregovora, ali se nadaju da će Kina razmotriti mogućnost odvraćanja Putina od upotrebe oružja za masovno uništenje dok se njegov rat nastavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.