KORONAVIRUS

Švicarska ukida preostale mjere protiv Covida 19

Maske više nisu obavezne u bolnicama i javnom prevozu

Švicarska: Ukidanje mjera protiv koronavirusa. Ilustracija

N. Ć.

1.4.2022

Švicarska je danas ukinula posljednje preostale restrikcije koje su vezane uz Covid 19, dok je Italija okončala izvanredno stanje proglašeno zbog pandemije.

Također, u Švicarskoj više nisu obavezne maske u javnom prevozu, kao i u zdravstvenim ustanovama, a deaktivirana je i Covid 19 aplikacija za praćenja kontakata.

Osobe koje su zaražene koronavirusom ne moraju više ići u samoizolaciju, međutim vlasti ipak upozoravaju da ostaju kući zbog simptoma koje prati Covid 19.

Vlada je ocjenila da u stanovništvu prevladava visoka razina imunosti, a stanje u jedinicama intezivne njege je stabilno.

Vlasti i dalje žele zadržati "pojačani oprez" sve do proljeća 2023. godine. Vlasti u Rimu odlučile su ukinuti izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije i ukinuti zelenu propusnicu za većinu mjesta za koja je bila potrebna.

Od 1. Aprila, gosti koji borave u hotelima više neće trebati dokazivati jesu li vakcinisani protiv Covida 19, da li su preboljeli bolest ili im je test na koronu negativan. Potvrda više nije potrebna ni za ulazak u restorane i kafiće na otvorenom, ali jest za restorane u zatvorenom prostoru.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.