KORONAVIRUS

Švicarska ukida preostale mjere protiv Covida 19

Maske više nisu obavezne u bolnicama i javnom prevozu

N. Ć.

Švicarska: Ukidanje mjera protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija


Švicarska je danas ukinula posljednje preostale restrikcije koje su vezane uz Covid 19, dok je Italija okončala izvanredno stanje proglašeno zbog pandemije.

Također, u Švicarskoj više nisu obavezne maske u javnom prevozu, kao i u zdravstvenim ustanovama, a deaktivirana je i Covid 19 aplikacija za praćenja kontakata.

Osobe koje su zaražene koronavirusom ne moraju više ići u samoizolaciju, međutim vlasti ipak upozoravaju da ostaju kući zbog simptoma koje prati Covid 19.

Vlada je ocjenila da u stanovništvu prevladava visoka razina imunosti, a stanje u jedinicama intezivne njege je stabilno.

Vlasti i dalje žele zadržati "pojačani oprez" sve do proljeća 2023. godine. Vlasti u Rimu odlučile su ukinuti izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije i ukinuti zelenu propusnicu za većinu mjesta za koja je bila potrebna.

Od 1. Aprila, gosti koji borave u hotelima više neće trebati dokazivati jesu li vakcinisani protiv Covida 19, da li su preboljeli bolest ili im je test na koronu negativan. Potvrda više nije potrebna ni za ulazak u restorane i kafiće na otvorenom, ali jest za restorane u zatvorenom prostoru.

NA VRH

Podijeli članak na