BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR

Levčenko: Ako snažno ne podržite Ukrajinu, nećete razmišljati samo o cijenama goriva i plina, nego o cijeni vlastitog života

Nama trebaju avioni, rakete različitog dometa, savremeni tenkovi i sistemi proturaketne i protuavionske zaštite, a ne samo kacige i pancirke, rekao je

Oleksandr Levčenko. AGENCIJE

S. S. / Nacional.hr

1.4.2022

Bivši ukrajinski ambasador u Hrvatskoj, Srbiji i BiH Oleksandr Levčenko u petak je za nacional.hr komentirao stanje u Ukrajini i odnos međunarodne zajednice prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- U Beču je pala odluka. Još od početka ruske invazije na ukrajinski Krim krajem februara 2014. godine OESS je odmah reagirao i poslao u Ukrajinu SMM OSCE. To je "Specijalna Monitoringova Misija" OESS- a. Kao najbitnija evropska organizacija za pitanja sigurnosti na području Evrope, SMM OESS je svakodnevno slala izvještaje o situaciji u Ukrajini, posebno što se tiče vojnih borba na Donbasu.

Tako su zemlje članice uvijek mogli operativno posjedovati informacije iz prvih ruku i to objektivno i bez zamagljivanja.

Rusija mora odgovarati

31. marta ove godine bio je završen mandat SMM OESS koji je inače svake godine dobivao produžetak još na godinu dana. Ali, jučer je ruska delegacija u OESS-u blokirala produžetak mandata misije i zatražila njezino ukidanje. To je nevjerojatan slučaj u praksi Organizacije koja je nadležna za pitanja sigurnosti u Evropi. Zemlja agresor, koja je započela najveći rat poslije 1945. godine blokirala je mogućnost međunarodnog monitoringa sigurnosne situacije u Ukrajini. Kako je sada moguće djelotvorno reagirati na nove izazove za europski kontinent, ako Organizacija ne može poslati u Ukrajinu niti svoje promatrače. Je li to početak gubitka OESS-ovog smisla svog postojanja?

Izgleda da je princip konsenzusa tu nemoguć i mora biti ukinut. Moskva mora odgovarati za početak krvavog rata i vojne zločine, koje su trebali fiksirati međunarodni predstavnici. Umjesto toga, Rusi su se počeli pripremati se za još krvaviji scenarij i njima jako ne odgovaraju međunarodne osude zlodjela RF.

U takvoj teškoj situaciji Kijev traži jednostavne stvari da snažno umanji agresiju Kremlja. Podsjećam, da NATO i Vašington nisu htjeli dati dodatne sigurnosne garancije Moskvi. Zato je ona odlučila kazniti Ukrajinu kao odgovor na odbijenicu kolektivnog Zapada i cilj svog novog osvajačkog pohoda na zemlje u susjedstvu, koje nisu prihvatile ideologiju ‘ruskog svijeta’ nego primili svjetonazor demokratskih vrijednosti.

Zato imamo invaziju ruskog svijeta na demokratski svijet u obrazu Ukrajine kao oslonca slobode u istočnoj Evropi.

Ukrajina treba pravo oružje

Zbog paničnog straha od rata sa Rusima puno zapadnih prijestolnica započelo je karakterizirati ovaj rat isključivo kao rusko-ukrajinski sukob. Oni su osudili rusku agresiju, nametnuli sankcije, ali vojno stoje po strani, smatrajući da je teška ratna borba isključivo stvar Ukrajinaca. Dobro, ako vi tako kratkovidno radite u odnosu na Ukrajinu, onda Kijev traži jednostavne stvari za dobivanje realne europske podrške.

Prvo, Ukrajina mora dobiti oružje s kojim se može boriti i pobijediti agresora. To sigurno nisu samo kacige i pancirke, koje nam isto trebaju. To nije samo oružje za odbranu, s kojim ne možemo pobijediti rusko zlo. Nama trebaju avioni, rakete različitog dometa, savremeni tenkovi i sistemi proturaketne i protuavionske zaštite.

Drugo, sadašnje sankcije još uvijek ne djeluju kritično na rusku ekonomiju. Treba ih pojačavati i pratiti nemogućnost Rusije da ih izbjegne.

Treće, važno je dobivanje stalne financijske podrške od zemalja demokratskog svijeta za Ukrajinu, dok vodi rat s agresorom na europske vrijednosti. Ako se bojite vojnog sukoba s Rusima, dajte maksimalnu podršku Ukrajini. Moskva je pročitala strah u očima nekih europskih zemalja. Ukrajina ipak može zaustaviti rusku invaziju po cijenu ogromnih vlastitih patnja. Ali, nemojte razmišljati samo o cijenama goriva i plina; ako sada snažno nećete podržati Ukrajinu, razmišljat ćete o cijenama vlastitih života”, poručio je Levčenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.