MARTIN BRUDERMILER

Šef njemačkog giganta protiv zabrane ruskog plina: Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju?

To bi moglo dovesti njemačko gospodarstvo do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata, rekao je Brudermiler

Martin Brudermiler. Twitter

E. Ć. / Reuters

2.4.2022

Šef njemačkog hemijskog giganta BASF-a Martin Brudermiler (Brudermuller) upozorio je da najvećem europskom gospodarstvu prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog plina i nafte, prenosi Reuters.

- To bi moglo dovesti njemačko gospodarstvo do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata - rekao je Brudermiler za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

On je rekao da one srednje i manje kompanije ne bi preživjele tu krizu, odbacivši evropske pozive za bojkotom ruskih energenata.

- Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju? Sve što smo gradili tokom desetljeća? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran. Potpuni moratorij na kupovinu ruskog prirodnog plina bio bi moguć samo "kroz četiri do pet godina" - rekao je Brudermiler, ističući da mali broj Nijemaca shvata posljedice tog poteza.

Naglasio je i kako smanjenje proizvodnje u BASF-u neće utjecati samo na 40 hiljada zaposlenika te kompanije, nego na cijeli svijet.

- Stvaramo proizvode koji su na počecima lanaca snabdijevanja. Na kraju dana o nama ovisi sve od prehrambenih proizvoda do lijekova - rekao je Brudermiler.






Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.