ZADOVOLJAN I ISPUNJEN

Kad hobi postane posao: Penzioner u Artvinu pravi drvena remek-djela

Sve više je slobodnog vremena provodio u radionici, a dobar glas o njegovim drvorezbarskim proizvodima se brzo proširio

Uživa u onom što radi. Anadolija

A. K. / Anadolija

2.4.2022

Penzioner Jusuf (Yusuf) Bekci drvorezbarstvom se počeo baviti iz hobija, ali unikatnošću svojih djela je privukao toliko pažnje da sada i pristojno zarađuje od tog posla.

Nakon što je penzionisan 2011. godine, Bekci iz Artvina preuredio je podrum svoje porodične kuće u radionicu u kojoj je počeo da obrađuje drvo. Bivši radnik bakrorezačke firme Bekci je brzo shvatio da ima talenta za obradu drveta i pravljenje suvenira i maketa.


Makete automobila

Sve više je slobodnog vremena provodio u radionici, a dobar glas o njegovim drvorezbarskim proizvodima se brzo proširio u regiji i počeo je praviti po narudžbi sve brojnijih mušterija.

Bekci je rekao da je od mladosti imao interesovanje za rezbarski zanat, ali da nije imao dovoljno vremena da se ozbiljnije pozabavi tim hobijem.

- Uredio sam radionicu na površini od 15-20 kvadrata i počeo da pravim makete sopstvenim sredstvima. Prvo sam počeo da pravim makete automobila. Nastavio sam da pravim modele raznih građevinskih mašina kao što su buldožeri i grederi - rekao je Bekci.


Makete i suveniri

On preferira obradu drveta trešnje, oraha i duda, a prodaju je počeo kada nakon što je vidio da interes raste i kada su neke institucije i nevladine organizacije tražile da im izrađuje makete.

- To mi je ekonomski dosta pomoglo. U penziji sam i prodajom dodatno zarađujem za lagodniji život porodice - rekao je Bekci.

Ističući kako drvorezbarstvo iziskuje mnogo ljubavi, strpljenja i truda, Bekci je kazao da neke modele sastavlja od 600 dijelova te je dodao da pohvale koje dobija mu pričinjavaju satisfakciju i daju motiv da nastavi, baš koliko mu to daje i finansijski segment zarade.

- U ovoj maloj radionici pravim različite makete i suvenire. Osim maketa građevinskih mašina, napravio sam i maketu Eiffelovog tornja. Pravim i razne suvenire kao što su sanke, minijature, male korpe. Ima proizvoda koje sam pravio 15 dana, neke za mjesec, a neki za 1,5 mjesec. Ovaj posao mi pričinjava zadovoljstvo i ispunjava me - rekao je Bekci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.