TVRDE DA JE TO PROVOKACIJA

Rusko ministarstvo odbrane negira ubistva civila u Buči

Navode kako niti jedan stanovnik ovoga grada nije pretrpio nasilje za vrijeme dok je on bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga te da su ruski vojnici dostavili i distribuirali 452 tone humanitarne pomoći civilima u regiji Kijeva

Ministarstvo odbrane Rusije. Anadolija

H. J. I.

3.4.2022

Ministarstvo odbrane Rusije na svom Facebook profilu objavilo je kako su sve fotografije i videosnimci koje je objavio Kijevski režim, a koja navodno svjedoče o zločinima počinjenim od strane ruskih vojnika u Buči, samo još jedna u nizu provokacija.

Navode kako niti jedan stanovnik ovoga grada nije pretrpio nasilje za vrijeme dok je on bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga te da su ruski vojnici dostavili i distribuirali 452 tone humanitarne pomoći civilima u regiji Kijeva.


Izlazi iz Buče nisu bili blokirani

- Za vrijeme dok je grad bio pod kontrolom Ruskih oružanih snaga pa sve do sada, stanovnici Buče su se kretali slobodno gradom i koristili mobilne telefone - istakli su iz ruskog ministarstva odbrane.

Dalje tvrde kako izlazi iz Buče nisu bili blokirani, da je lokalno stanovništvo moglo napustiti grad u pravcu sjevera i prema Bjelorusiji te da su ukrajinske trupe te koje su bez prestanka koristeći artiljeriju velikog kalibra, tenkove i raketne sisteme gađali ovo područje.

- Htjeli bi naglasiti da su se svi Rusi u potpunosti povukli iz Buče još 30. marta samo dan nakon rusko-ukrajinskih pregovora u Turskoj. Štoviše, gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio je u video poruci da u tom gradu više nema ruskih vojnika, ali tada nije ni spomenuo bilo kakve lokalce ubijene na ulicama sa zavezanim rukama - napisali su.


Produkcija kijevskog režima

Smatraju kako nije iznenađujuće da su se dokazi za zločine u Buči pojavili tek četvrtog dana po ulasku ukrajinskih sigurnosnih službi i predstavnika medija.

U ostatku teksta navode ono što smatraju da je dokaz za njihove tvrdnje kada se radi o stanju tijela pronađenih na ulicama nakon četiri dana, te ističu da se na tijelima preminulih ne nalaze tipične rane ili mrtvačka ukočenost.

Smatraju da sve navedeno dokazuje kako su fotografije i videa sa ulica Buče koje smo imali priliku vidjeti ranije, samo još jedna produkcija kijevskog režima za zapadne medije poput one sa bolnicom u Mariupolju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.