BROJANJE U TOKU

Prvi rezultati izbora u Mađarskoj: Orbanova stranka ubjedljivo vodi

Suočavajući se s Orbanom, šest opozicionih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg lidera

Viktor Orban. AGENCIJE

S. S.

3.4.2022

Objavljeni su prvi rezultati izbora u Mađarskoj.

Prema 28.08 posto prebrojenih biračkih mjesta, Orbanova stranka Fides ima 59.36 posto glasova. Ujedinjena opozicija ima 29.55 posto.

Suočavajući se s Orbanom, šest opozicionih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg lidera.

Gušenje pravosuđenje

Optužen od strane Brisela za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tokom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva. Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi - odziv je bio 67.8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

Većina ispitivanja javnog mnijenja davala je prednost Fidesu, vladajućoj stranci, ali bitka nikada nije bila tako napeta. Odjeven u crni sako, Orban je sa suprugom Aniko Levai glasao rano ujutro u školi u predgrađu Budimpešte, obećavajući "veliku pobjedu".

Nemogući uvjeti

Opozicioni lider Peter Marki-Zai, katolik i otac sedmero djece, ubacio je svoj glasački listić u glasačku kutiju sa svojom porodicom, nakon što je prisustvovao misi u svom gradu Hodmezovasarhelyu na jugoistoku zemlje.

Iako se i dalje nada pobjedi, 49-godišnji konzervativni gradonačelnik Marki-Zay osudio je "nepoštene i nemoguće uvjete" koji imaju za cilj omogućiti njegovom suparniku da "zauvijek ostane na vlasti". Glasanje je održano prvi put pod nadzorom više od 200 međunarodnih promatrača. Vladajući Fidesz i oporbeni savez također su rasporedili na tisuće promatrača dobrovoljaca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.