NADREALNO

Nestvarne scene sa ulica Šangaja: Psi roboti idu ulicom i podsjećaju građane na epidemiološke mjere

Psi roboti na leđima imaju pričvršćene zvučnike iz kojih odzvanjaju epidemiološke upute: Nosite maske, često perike ruke, provjeravajte temperaturu

Pas robot na ulici Šangaja. Twitter

E. Ć.

4.4.2022

U Šangaju je ponovo vanredna situacija zbog koronavirusa. Od 28. marta grad je započeo sa blokadom koja je proširena tako da su gotovo svi stanovnici zatvoreni u svoje domove.

Grad sa 26 miliona stanovnika prijavio je 8.581 asimptomatski slučaj koronavirusa i 425 simptomatskih slučajeva u jučerašnjem izvještaju. 

Vlasti su poslale vojsku i hiljade zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u provedbi testova na koronavirus za sve građane, a prema pisanju "Business Insidera", angažirani su i psi roboti.

Psi roboti na leđima imaju pričvršćene zvučnike iz kojih odzvanjaju epidemiološke upute: Nosite maske, često perike ruke, provjeravajte temperaturu.

Angažirani su i dronovi, koji pomažu vlastima koje žele što prije uvesti strogi lokdaun. Inače, prema podacima koje je objavio Reuters, ukupan broj simptomatskih slučajeva u kontinentalnoj Kini iznosi 11.781, a 62 posto slučajeva u zemlji otpadaju na Šangaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.