"NEĆE NAPASTI PRVI"

Nove prijetnje iz Pjongjanga: Gađat ćemo Južnu Koreju nuklearnim oružjem ako budemo napadnuti

U slučaju da se Južna Koreja odluči za vojni sukob s nama, naša nuklearna borbena sila morat će neizbježno provesti svoje zadaće, rekla je Kim Jo Jong

H. J. I.

Kim Jo Jong

Foto: AFP


Pjongjang će gađati Južnu Koreju "nuklearnom borbenom silom" ako bude napadnut, rekla je utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong una, Kim Jo Jong (Yo), u saopćenju koje su u utorak prenijeli državni mediji. 

- U slučaju da se Južna Koreja odluči za vojni sukob s nama, naša nuklearna borbena sila morat će neizbježno provesti svoje zadaće - rekla je Kim Jo Jong, prema saopćenju koje je prenijela KCNA.

Visoka dužnosnica vladajuće Narodne stranke rekla je da Sjeverna Koreja nikada neće napasti prva.

- Ali ako se Južna Koreja, iz bilo kojeg razloga.. odluči za takvu vojnu akciju kao "preventivni udar" o čemu je govorio južnokorejski ministar obrane Suh Vok (Wook) "stanje će se promijeniti". U tom slučaju sama Južna Koreja postat će meta - rekla je u saopćenju.

Kim Jo Jong već je prošle sedmice napala Suha zbog njegovih komentara o "preventivnim udarima".

Tada je rekla da Južna Koreja riskira "ozbiljnu prijetnju" ali nije pojasnila.

Suh je u petak rekao javno da južnokorejske oružane snage imaju kapacitete da "precizno i brzo" napadnu mjesto s kojeg bi Sjeverna Koreja ispalila rakete kao i njezina zapovjedna mjesta čim se pojave jasni znakovi napada na Južnu Koreju.

Verbalni napadi Sjeverne Koreje na članove južnokorejske vlade nisu rijetki, a novi su došli u vrijeme kada napetosti u regiji ponovno rastu.

Pjongjang je nedavno alarmirao susjedne zemlje, ispaljujući novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Više o temi Južna Koreja

KOREJSKI POLUOTOK
Da li Sjeverna Koreja priprema novu raketnu probu?
NA VRH

Podijeli članak na