UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski se obratio UN-u: Rusi su počinili stravične zločine u Buči, silovali su žene pred djecom

Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo. UN tada može prestati s radom. Jeste li spremni na to? - pitao je Zelenski

Zelenski prilikom obraćanja UN-u. Screenshot

E. Ć.

5.4.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) putem video linka obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. 

Zelenski je jučer posjetio Buču, grad sjeverozapadno od Kijeva, gdje su zabilježene stravične snimke na kojem se vide nekoliko tijela civila na ulicama.


Nema zločina kojeg Rusi nisu počinili u Buči

- Jučer sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Nema zločina kojeg Rusi tamo nisu počinila. Ubijali su žene koje su pokušavale zvati u pomoć. Ubijali su cijele obitelji i pokušali su spaliti tijela. Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom. I to su radili ruski vojnici.

Ubijali su cijele porodice, odrasle i djecu, a tijela su pokušavali spaliti. Obraćam vam se u ime ljudi koji svaki dan poštuju uspomenu na preminule i sjećanje na poginule civile, koji su nakon mučenja strijeljani u potiljak. Neki od njih su strijeljani na ulicama - rekao je Zelenski

On je jasno poručio da svijet tek treba vidjeti što su ruske trupe napravile u drugim okupiranim područjima Ukrajine.

- U Ukrajini vidimo najgore ratne zločine od Drugog svjetskog rata. Namjerno stvaraju masovnu glad, namjerno uništavaju skloništa puna civila. Masakr u Buči je samo jedan, nažalost samo jedan primjer onog što okupatori čine našoj zemlji od početka invazije. Mariupolj, Borodjanka.. tamo su počinjeni zločini kao u Buči - naglasio je Zelenski.


Morate hitno djelovati

Ukrajinski predsjednik je rekao da će Rusi za te zločine okriviti sve osim sebe, da će iznositi razne teorije tako da niko ne može znati šta se dogodilo.

- Ali imamo konkretne dokaze, imamo satelitske snimke - rekao je Zelenski.

Zelenski je zatražio pomoć u borbi protiv snažnog ruskog agresora.

- Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo. UN tada može prestati s radom. Jeste li spremni na to? Ako ne, onda morate hitno djelovati - poručio je Zelenski u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.