OGROMNI GUBICI

Strani analitičari: Abramovič čini sve što može da okonča rat, izgubio je već sedam milijardi eura

Strani mediji i analitičari pišu kako je ruska invazija na Ukrajinu donijela oligarhu Romanu Abramoviču i ličnu katastrofu

Ruski oligarh u velikim je gubicima. Agencije

M. K.

5.4.2022

Ruski oligarh Roman Abramovič iznenadio je sve kada se pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu.

Analitičari smatraju da Abramovič od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu "iskreno" pokušava zaustaviti rat.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Kavusoglu (Cavusoglu), rekao je kako "predsjednik Čelzija sudjeluje u iskrenim mirovnim naporima od prvih dana rata u Ukrajini, od 24. februara, i da je njegov doprinos pozitivan", dok je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, istakao "kako je Abramovič zadužen uspostaviti kontakte između zaraćenih strana".

List "Wall Street Journal" otkriva da je Abramovič početkom marta bio u Kijevu gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, te da su tada su kod njega otkriveni simptomi trovanja kao i kod dvojice ukrajinskih pregovarača.

Ne odgovara mu rat

Strani mediji i analitičari pišu kako je ruska invazija na Ukrajinu donijela oligarhu Abramoviču i ličnu katastrofu jer je kao i brojni drugi ruski milijarderi pogođen zapadnim sankcijama. Pod sankcijama i zamrznute imovine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Abramovič je pokušavao prodati Čelzi, ali je proces prodaje prekinut.

Abramovič, čije bogatstvo britanska vlada procjenjuje na 10,7 milijardi eura i ne baš čiste prošlosti, o čemu je pisao i BBC, ima razloge za što skoriji završetak rata u Ukrajini.

U međuvremenu, časopis "Forbes" procjenjuje da je ratom u Ukrajini Abramovič izgubio oko sedam milijardi dolara i da mu se bogatstvo sada svelo na 8,3 milijarde.

Uloga posrednika trebala bi mu pomoći da ulašti svoj ugled pred zapadnim vladama koje su ga stavile na crnu listu.

- Učestvovanje u pregovorima dobra je prilika Abramoviču da se nađe na ispravnoj strani historije, ocjenjuje Aleksander Baunov, naučnik u Centru Karnedži u Moskvi, te dodaje "da je Abramovič vjerojatno zainteresovan za sudjelovanje u obnovi Ukrajine nakon rata".

Abramovič ima dionice u Evrazu, divu čelične industrije, te u ruskoj kompaniji "Norilsk Nickel", specijaliziranoj za eksploataciju i preradu nikla i paladija.

"Taj ruski oligarh odavno održava bliske veze s Vladimirom Putinom. Upravo te veze omogućile su mu da ojača svoje bogatstvo", stoji u pripremnom dokumentu Evropske unije o novim sankcijama.

Bio guverner

Marija Pevčih, zadužena za istragu zaklade oporbenog ruskog političara Alekseja Navalnog, koji je u ruskom zatvoru, tvrdi da je "Abramovič Putinu najvjerniji i najodaniji oligarh, kao ida je Abramovičevo učestvovanje u rusko-ukrajinskim pregovorima njegova je reklamna kampanja".

- Najvažnije je da mu Putin vjeruje. No i Zelenskij bi mu mogao vjerovati, ocjenjuje ruski politolog Konstantin Kalačev.

Od 2001. do 2008. Roman Abramovič je bio guverner rijetko naseljene pokrajine Čukotke na krajnjem ruskom sjeveroistoku i ulagao je svoj novac u projekte, te nerazvijene regije.

Sve do 2019. kada je prodao svoj udio bio je jedan od direktora prvog ruskog javnog kanala, proputinovski nastrojenog medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.