LEGENDARNI BOKSER

Vladimir Kličko: Pred očima Evrope i svijeta se dešava genocid

Ovaj ruski rat nije samo protiv Ukrajine, on je napad na međunarodni poredak, istakao je

Vladimir Kličko. Agencije

H. J. I.

7.4.2022

Vladimir Kličko, bivši svjetski bokserski prvak i brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, osudio je zločine koje je počinila ruska vojska i poručio je da se pred očima Evrope i svijeta dešava genocid.


Ne biraju mete

Objasnio je da Rusi ne biraju mete i poručio da njihova agresija ne smije proći nekažnjeno.

- Buča, Gostomel, Irpin, ovo su satelitski gradovi Kijeva. Našli smo se u potpunom užasu s tijelima ubijenih civila razbacanih po ulicama. Ubijene žene, djeca... Vidjeli smo automobile izrešetane mecima. Pripadali su ljudima koji su pokušavali pobjeći iz grada ili dobrovoljcima koji su dovozili pomoć u te gradove. Svjedočimo genocidu nad ukrajinskim narodom. Nema drugih riječi.

Još nije sve otkriveno. Mislim da ima i drugih zločina koje ćemo dokumentirati. Sudbina rezervirana za gradove Harkov, Černihiv, Mariupolj, Herson je nešto neprihvatljivo, odvratno. Mariupol je grad koji će ruski okupatori izbrisati s lica zemlje. Vrlo je teško opisati ovaj užas. Ono što sam vidio u predgrađu Kijeva je neopisivo. Međunarodni mediji su srećom prisutni na licu mjesta i mogu svjedočiti. To je grozan zločin. Ne možemo dopustiti da ovo prođe nekažnjeno - kazao je Kličko koji se ipak pribojava šutnje Evrope.

Dio odgovornosti

- Ako ste samo u položaju posmatrača dok se pred vašim očima odvija genocid, imate svoj dio odgovornosti. Ne šutite, pomozite nam svojim djelovanjem da obnovimo mir u Ukrajini. Ruski projektili i meci ubijaju ukrajinske civile. 

Ovaj ruski rat nije samo protiv Ukrajine, on je napad na međunarodni poredak. Rusi ubijaju sve, djecu, starce, strance, sve u Ukrajini. Opasnost je posvuda. Putin čini ratne zločine i genocid - zaključio je Kličko u izjavi za BMFTV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.