GODIŠNJICA ROĐENJA

Sjeverna Koreja bi mogla testirati nuklearno oružje sljedeće sedmice

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un proglasio je moratorij na rakete dugog dometa i nuklearne testove uoči svog samita sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. godine

A. Č. / Fena

Lansiranje moguće 15. aprila

Foto: KCNA


Sjeverna Koreja bi sljedeće sedmice mogla provesti testiranje nuklearnog oružja oko godišnjice rođenja osnivača Kim Il Sunga, rekao je glavni izaslanik Vašingtona za Sjevernu Koreju.

- Zabrinuti smo da bi, u vezi s nadolazećom godišnjicom 15. aprila, DNRK mogla biti u iskušenju da poduzme još provokativnih činova. Očigledno se nadamo da neće, ali bit ćemo spremni - rekao je Sung Kim, specijalni predstavnik SAD-a za Sjevernu Koreju, na brifingu s novinarima održanom u srijedu.

Demokratska Narodna Republika Koreja je službeni naziv Sjeverne Koreje.

Pyongyang je izvršio šest nuklearnih proba od 2006. Posljednja, u septembru 2017., bio je oružje za koje se procjenjuje da ima snagu od 140 do 250 kilovata što je najmanje 10 puta snažnije od atomske bombe koju su Sjedinjene Države bacile na Hirošimu 1945.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un proglasio je moratorij na rakete dugog dometa i nuklearne testove uoči svog samita sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. godine.

Međutim, režim je od početka ove godine proveo desetak testiranja, uključujući ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete 24. marta, čime je efektivno okončan moratorij.

NA VRH

Podijeli članak na