ODLUČENO

Japanski premijer: Zabranit ćemo uvoz ruskog uglja

Također je iznio nove sankcije, uključujući nova zamrzavanja imovine i zabranu uvoza iz Rusije, uključujući strojeve i votku

A. O.

Fumio Kišida

Foto: TWITTER


Japan je danas saopćio da će prekinuti uvoz ruskog uglja i najavio protjerivanje osam moskovskih diplomata zbog "ratnih zločina" u Ukrajini.

Taj potez dolazi dok ukrajinski saveznici pojačavaju pritisak na Moskvu nakon navoda da su ruske trupe ubile civile u područjima oko Kijeva.

Ruske trupe

- Ruske trupe ubile su civile i napale nuklearna postrojenja, teško kršeći međunarodno humanitarno pravo. To su ratni zločini koji se nikada ne mogu oprostiti - rekao je japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) novinarima, prenosi AFP.

Japan uvozi oko 11 posto svog uglja iz Rusije, a gorivo je i dalje ključni dio proizvodnje električne energije u zemlji.

- Zabranit ćemo uvoz ruskog uglja - dodao je, obećavši da će pronaći alternative i zamolivši japanske građane za "razumijevanje i saradnju".

Drugi uvoz

Kišida (Kishida) je rekao da će Japan, u skladu s drugim razvijenim zemljama Grupe sedam, raditi na smanjenju svog oslanjanja na drugi uvoz energije iz Rusije, koji uključuje naftu i plin, ali nije naveo konkretan vremenski okvir.

Također je iznio nove sankcije, uključujući nova zamrzavanja imovine i zabranu uvoza iz Rusije, uključujući strojeve i votku, te rekao da će Tokio podržati napore da se istraže postupci Moskve na Međunarodnom kaznenom sudu.

Ranije je japansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo protjerivanje osam ruskih diplomata iz ambasade i trgovinskog ureda. Međutim, ova odluka se ne odnosi na ruskog ambasadora Mihaila Jurijeviča Galuzina.

NA VRH

Podijeli članak na