ZDRAVSTVENE VLASTI

Belgija naredila suspenziju proizvodnje "Kindera" u svom postrojenju Arlon

Suspenzija će biti ukinuta kada postrojenje bude dokazalo da poštuje sve regulative o bezbjednosti prehrambenih proizvoda

Kinder jaje iznenađenja. ILUSTRACIJA

A. O.

8.4.2022

Belgijske zdravstvene vlasti naredile su italijanskoj prehrambenoj kompaniji "Ferero" da suspenduje proizvodnju u svom postrojenju Arlon u Belgiji, nakon što su rezultati istrage ukazali na više desetina slučajeva salmonele povezane sa proizvodima "Kinder".

"Ferero" je povukao nekoliko isporuka svojih čokoladnih poslastica "Kinder iznenađenje" i drugih proizvoda sa polica u Španiji, Britaniji, Irskoj i SAD dok su i drugi proizvodi iz postrojenja Arlon, takođe povučeni sa tržišta.

Kompanija, prilikom povlačenja proizvoda, nije navela da je to učinjeno zbog slučajeva salmonele.

Potvrđena povezanost

Međutim, belgijska agencija za bezbjednost hrane "AFSCA-FAVV" saopćila je da je u proteklih nekoliko sedmica povezanost potvrđena između više od stotinu slučajeva salmonele i proizvodnje na jugu Belgije.

Evropska agencija za zaštitu zdravlja sredinom sedmice je saopćila da je pokrenuta istraga o više desetina sumnjivih slučajeva salmonele povezanih sa čokoladnim proizvodima u najmanje devet zemalja, uglavnom kod djece mlađe od deset godina.


Odluka o suspenziji

Belgijska agencija saopćila je da je odluka o suspenziji proizvodnje donijeta nakon što je zaključeno da su nepotpune informacije dobijene od "Ferera".

Suspenzija će biti ukinuta kada postrojenje bude dokazalo da poštuje sve regulative o bezbjednosti prehrambenih proizvoda, piše Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.