NOVA INICIJATIVA

Novi Sad: Umjetničke poruke mira i pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

Tim Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbjedio i besplatan javni prijevoz

Novi Sad. SHUTTERSTOCK

A. O. / Anadolija

8.4.2022

Umjetničke poruke mira i pomoć izbjeglicama iz Ukrajine nova su inicijativa Fondacije "Novi Sad– Evropska prestonica kulture”, javlja Anadolija.

Kroz svoj rezidencijalni program "Umjetnik u gostima”, upućen je otvoren poziv umjetnicima i umjetnicama iz Ukrajine da borave i stvaraju u Novom Sadu, u oblasti vizuelne umetnosti i književnosti. Fondacija će im za tu priliku obezbjediti smeštaj i sav neophodan materijal za rad.


Rezultati stvaralaštva

Kako se navodi, rezultati stvaralaštva umjetnika iz Ukrajine naknadno će biti uvršteni u zvaničan program Evropske prestonice kulture tokom juna i jula ove godine, i to u okviru programskog luka "Tvrđava mira”, a više informacija o pozivu, prijavi i uslovima, može se pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Kako se ističe, tim Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbjedio i besplatan javni prijevoz izbeglicama iz Ukrajine, koji su smješteni u Novom Sadu, a sve to u koordinaciji sa Komesarijatom za izbjeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dječiju zaštitu Grada Novog Sada.


Nastaviti sa inicijativom

- Kao neko ko je na ovim prostorima uživo doživio sukobe, sankcije i izbjeglištvo, mi znamo koliko je rat glasan. To je zato što se mržnjom hrani. Onih koji ga vode, a još više onih koji ga prate. Željeli smo da, kroz tišinu stvaralaštva i saosećajnosti, pošaljemo najglasniju poruku mira. Kada sve prođe, čak i površna solidarnost preko društvenih mreža, znamo da umije još glasnije da boli muk i nezainteresovanost za tuđu nesreću i patnju - izjavio je direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Iz Fondacije NS EPK ističu da će nastaviti sa inicijativom za pomoć i podršku izbjeglicama iz Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.