PODRŠKA NATO-A

Češka Ukrajini šalje tenkove, raketne bacače i artiljeriju

Ova zemlja je među najaktivnijim zemljama u EU u podršci Ukrajini

Pomoć će se nastaviti. Agencije

A. K. / FENA

8.4.2022

Češka je Ukrajini isporučila tenkove, višecjevne bacače raketa, haubice i borbena vozila u sklopu pošiljke vojne opreme u vrijednosti koja do sada ukupno iznosi i do nekoliko stotina miliona dolara i ta pomoć će se nastaviti, navodi se iz izvora češkog ministarstva odbrane, prenosi Reuters

Rezervna oprema

Ukrajina je više puta pozivala Zapad da hitno isporuči više oružja, posebno teške vojne opreme, dok se ruske snage pregrupišu na istoku zemlje za novu ofanzivu nakon povlačenja iz okoline glavnog grada Kijeva i drugih regija.

Članice NATO-a pružaju zemlji širok spektar sistema naoružanja, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Češka Republika, bivša sovjetska satelit država kao dio tadašnje Čehoslovačke, ima rezervnu opremu koju ukrajinske snage dobro poznaju, kao i odbrambenu industriju fokusiranu na nadogradnju i trgovinu takvim oružjem. Ova zemlja je među najaktivnijim zemljama u EU u podršci Ukrajini.

Viđeni na snimcima

Izvori odbrane potvrdili su Reutersu pošiljku od pet tenkova T-72 i pet borbenih vozila BVP-1 ili BMP-1 koji su ove sedmice viđeni u vagonima na fotografijama na Twitteru i video snimcima, ali to nisu bile prve pošiljke teške vojne opreme.

- Već nekoliko sedmica isporučujemo tešku kopnenu opremu, to govorim općenito, ali po definiciji je jasno da to uključuje tenkove, borbena vozila, haubice i višecijevne bacače raketa - rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.