EPIDEMIOLOG

Kon: Ovo je završnica pandemije, virus nema takav potencijal kakav je imao

Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se spusti na trocifreni broj dnevno oboljelih da se tad može snažno preporučitI, kazao je on

Predrag Kon. AL JAZEERA

A. O.

8.4.2022

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocijenio je večeras da je epidemiološka situacija što se tiče kovida povoljnija, i da je dobra vijest što u nedjelji poslije izbora nije uočeni porast ili stagnacija broja novooboljelih.

- To indirektno pokazuje da virus nema takav potencijal kakav je imao - rekao je Kon za Tanjug dodajući da predstojeći uskršnji praznici mogu da predstavljaju rizik s obzirom na očekivani dolazak građana iz inostranstva ali da je i u tim zemljama odakle dolaze situacija trenutno bolja.


Ne treba se zavaravati

- Ipak, ne treba se zavaravati jer još uvijek imamo četvorocifren broj novozaraženih - upozorava on.

Govoreći o preporukama Kon kaže da su one sada definirane tako da su spuštene sa "obaveznih" na nivo "snažnih preporuka" za stanovništvo u zatvorenom.

- U ovakvoj situaciji izgleda da je to dovoljno iako lično nisam mislio tako. Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se spusti na trocifreni broj dnevno oboljelih da se tad može snažno preporučiti. Međutim, ovo se sporije spušta, ali se spušta - rekao je Kon.


Virus gripa

Što se tiče virusa gripa trenutno su prisutna sva tri, a u Beogradu, u poređenju sa 2019. godinom, odnosno prije pandemije, nema značajnije aktivnosti virusa gripa.

Kada je riječ o odjavljivanju pandemije, Kon objašnjava da Svjetska zdravstvena organizacija još nije definirala kako će to uraditi, jer odjava podrazumijeva prestanak javnozdravstvene opasnosti, a SZO to globalno još neće moći da uradi.

- Ovo jeste završnica. U toj završnici su nijanse u pitanju. Niko ne treba da sumnja da će se on ponovo javiti u toku ove godine, da li na ljeto ili tek na jesen - rekao je Kon i ponovio da još uvijek nema bolje mjere zaštite od vakcinacije, piše Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.