SLAVEĆI MISU

Papa Franjo u govoru na Cvjetnicu osudio ludost rata

Ukazao je na nepravednu smrt muževa i sinova, izbjeglice koje bježe od bombi, mlade ljude lišene budućnosti i vojnike poslane da ubijaju svoju braću i sestre

Papa Franjo. AGENCIJE

A. O.

10.4.2022

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo slaveći misu na Cvjetnicu pred mnoštvom na Trgu svetog Petra prvi put od pandemije, rekao je da ludost rata navodi ljude da počine besmislena djela okrutnosti.

- Kada pribjegnemo nasilju, gubimo iz vida zašto smo u svijetu i čak na kraju činimo besmislena okrutna djela. To vidimo u ludosti rata - rekao je papa Franjo.

Ukazao je na nepravednu smrt muževa i sinova, izbjeglice koje bježe od bombi, mlade ljude lišene budućnosti i vojnike poslane da ubijaju svoju braću i sestre.

Nakon dvije godine slavljenja mise na Cvjetnicu u bazilici Svetog Petra bez gužve zbog mjera od pandemije, slavlje se vratilo na vanjski trg. Misa Cvjetnice se slavi u crkvama ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Al-Quds (Jerusalem), a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci.

Običaj je da vjernici nakon mise ponesu maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.