PREMIJERKA NOVOG ZELANDA

Ardern: Naša namjera je da pomognemo ukrajinskoj vojsci da odbije brutalnu rusku invaziju

Iz njenog kabineta kažu da njihove trupe neće ulaziti u Ukrajinu niti učestvovati u borbama na frontu

Jacinda Ardern. AGENCIJE

A. O.

11.4.2022

Ministar odbrane Nobog Zelenda Peni Henare (Penni) izjavio je da će ova državaavione C-130 Herkules (Hercules) i 58 vojnika poslati u Evropu kako bi dodatno podržali Ukrajinu nakon ruske invazije.

Osim njega oglasila se i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern koja je najavila i dodatni paket podrške za borbu protiv ruske invazije od 13 miliona dolara za nabavku oružja i municije.

- Naša namjera je da pomognemo ukrajinskoj vojsci da odbije brutalnu rusku invaziju jer je mir u Evropi od suštinskog značaja za globalnu stabilnost - rekla je ona.

Vojna pomoć Evropi od Novog Zelanda bit će dostavljena putem Velike Britanije, ali iz kabineta Ardern kažu da njihove trupe neće ulaziti u Ukrajinu niti učestvovati u borbama na frontu.


Ona smatra da je  ovakav jedan napad na suverenitet neke zemlje prijetnja za sve i zato i Novi Zeland treba učiniti sve kako bi pomogao.

- Globalni odgovor na krizu je do sada neviđena količina vojne podrške koja je obećana Ukrajini, a hitno je potrebna dodatna pomoć za transport i distribuciju - poručila je. 

Na Twitteru je potvrđena ova vijest. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.