UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: U Mariupolju su ubijeni deseci hiljada stanovnika

Od onog što su nekad bili normalni miroljubivi gradovi imamo samo ruševine, poručio je on

A. O.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: AGENCIJE


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja s obraćanjima parlamentima širom svijeta, a danas je na redu bio parlament Južne Koreje.

Zelenski je u obraćanju Južnokorejcima rekao da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u toj zemlji uništeno 938 obrazovnih ustanova i gotovo 300 bolnica. 

Svjesno uništavanje

Dodao je da ruske snage svjesno tenkovima i artiljerijom uništavaju stambene četvrti i gradove.

- Od onog što su nekad bili normalni miroljubivi gradovi imamo samo ruševine. Ne možemo ni prebrojati mrtve - rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider rekao je da timovi hitne pomoći i vatrogasca na sjeveru zemlje nastavljaju raščišćavati ruševine ostale nakon ruskog bombardiranja pa dodao kako je dio te regije i dalje aktivno polje.

  • Ukrajinski predsjednik se obratio

    Ukrajinski predsjednik se obratio

    Foto: PRINTSCREEN


Novi napadi

Dodao je da su ruski okupatori poslali hiljade vojnika i brojke vojne opreme u Ukrajinu pa naveo da Rusi pripremaju nove napade.

Govoreći o teškoj situaciji u razorenom Mariupolju, Zelenski je rekao da je grad opkoljen od 1. marta. 

- Konvoji s hranom ne mogu ući u grad. Pokušali su ga uništiti na najokrutnije načine. Pokušali su uništiti sve što je taj grad imao. Mariupolj je uništen. Deseci tisuća stanovnika su umrli, ali Rusi unatoč tome ne prestaju s napadima - rekao je ukrajinski predsjednik.

NA VRH

Podijeli članak na