KATASTROFALNA IZLAZNOST

Meksički predsjednik Lopez Obrador pobijedio na referendumu o njegovom opozivu

Sa stopom odobravanja od gotovo 60 posto, predsjedništvo Lopeza Obradora nikada se nije činilo ozbiljno ugroženijim, a ljevičarski populist i sam je bio jedan od onih koji su najviše zagovarali glasanje

Lopez Obrador. SCREENSHOT

S. S.

11.4.2022

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u nedjelju je lako pobijedio na referendumu koji je raspisan o tome treba li odstupiti ili dovršiti svoj mandat. Izlasnost na ovaj referendum je bila veoma slaba.

Sa stopom odobravanja od gotovo 60 posto, predsjedništvo Lopeza Obradora nikada se nije činilo ozbiljno ugroženijim, a ljevičarski populist i sam je bio jedan od onih koji su najviše zagovarali glasanje.

Ne bi bio dužan odstupiti

Meksički 68-godišnji predsjednik, izabran 2018. na šestogodišnji mandat, osvojio je nešto više od 90 posto glasova za ostanak na toj funkciji do 2024., prema službenom prvom prebrojavanju.

Međutim, procijenjeno je da stopa odaziva nije veća od oko 18 posto, što je znatno ispod nivoa od 40 posto koji je potreban da bi anketa bila pravno obavezujuća, piše AFP.

To znači da čak i da je Lopez Obrador izgubio, ne bi bio dužan odstupiti.

"Ja sam demokrata"

Lopez Obrador je odbacio korištenje rezultata za provedbu ustavne reforme koja bi mu omogućila da traži još jedan mandat, kao što su ga neki kritičari optužili da planira učiniti.

- Nastavit ću obnašati dužnost do posljednjeg dana svog mandata. Neću preći preko toga jer sam demokrat i nisam za reizbor - rekao je u video poruci.

Pristalice referenduma – prvog takve vrste u Meksiku – rekli su da je to način povećanja demokratske odgovornosti, dajući biračima priliku da smijene predsjednika zbog gubitka povjerenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.