ZBOG KORONAVIRUSA

Stejt Department uposlenicima američke vlade naredio napuštanje konzulata u Šangaju

Kina je ljutito odgovorila na raniji nalog o dobrovoljnom odlasku

Američki Stejt Department. AGENCIJE

A. O.

12.4.2022

Američki Stejt Department (State Department) u ponedjeljak je naredio radnicima američke vlade koji nisu hitni da napuste konzulat u Šangaju zbog porasta slučajeva koronavirusa i mjera Kine za kontrolu virusa.

U petak je Stejt Department objavio da osoblje koje nije hitno može dobrovoljno napustiti konzulat. Nije jasno zašto je odlazak tih radnika postao obavezan.


Rizik od razdvajanja

- Naša promjena u držanju odražava našu procjenu da je najbolje da se broj naših zaposlenih i njihovih porodica smanji i da se naše operacije smanje dok se nosimo sa promjenjivim okolnostima na terenu - saopćilo je odjeljenje u ponedjeljak.

Kina je ljutito odgovorila na raniji nalog o dobrovoljnom odlasku.

Najkontroverznija praksa Šangaja bila je odvajanje djece pozitivne na kovid od njihovih roditelja. Vlasti su od tada napravile neke ustupke. Stejt Department  je u saopćenju od ponedjeljka naveo rizik od razdvajanja roditelja i djece.

Šangaj se bori protiv najgore epidemije Covid-19 u Kini od kada se virus prvi put pojavio u Vuhanu krajem 2019.

Američka naredba dolazi kada su kineske vlasti u ponedjeljak počele ublažavati mjere izolacije u nekim dijelovima Šangaja, uprkos tome što su prijavili rekord od više od 25.000 novih slučajeva kovida.

Zabranjeno putovanje

Najnaseljeniji grad u zemlji rekao je da će dozvoliti ono što je gradski zvaničnik Gu Hongui (Honghui) rekao da je "prikladna aktivnost" u nekim četvrtima u kojima nije bilo pozitivnih slučajeva najmanje dvije sedmice. Stanovnicima ovih naselja nije dozvoljeno da putuju do onih koji su još uvijek pod strogim mjerama izolacije.

 - Svaki okrug će objaviti konkretna imena prve grupe - rekao je Gu na brifingu za novinare.

 Nejasno je koliko stanovnika želi da se mjere izolacije odmah ublaže.

U utorak je Šangaj prijavio 22.348 novih asimptomatskih slučajeva korona virusa i 994 simptomatska slučaja za 11. april, saopštila je lokalna vlada. Broj asimptomatskih slučajeva smanjen je sa 25.173 dan ranije. Simptomatski slučajevi su porasli sa 914.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.