ZNAK ZA UZBUNU

UN traži nezavisnu istragu silovanja u Ukrajini: Civili meta ruskih vojnika

U jednom slučaju, žena je silovana nekoliko puta nakon što joj je suprug ubijen

Sima Bahous. PRINTSCREEN

A. O.

12.4.2022

UN zahtijeva nezavisnu istragu silovanja i seksualnog nasilja u ratu Moskve u Ukrajini, nakon izvještaja da su civili meta ruskih vojnika.

UN-ova izvršna direktorica za ženska prava, Sima Bahous na brifingu UN-ovog Vijeća sigurnosti kazala je da sve češće slušaju o silovanjima i seksualnom nasilju te da se ove optužbe moraju nezavisno istražiti kako bi se osigurala pravda i odgovornost.


Silovane maloljetnice

- Kombinacija masovne raseljenosti s velikom prisutnosti ročnika i plaćenika i brutalnost koja se može vidjeti protiv ukrajinskih civila, znak su za uzbunu - rekla je.

U međuvremenu Ljudmila Denisova, povjerenica za ljudska prava ukrajinskog parlamenta, rekla je da su ruski vojnici silovali maloljetnice. Denisova je pozvala Ujedinjene narode da istraže ove i druge ratne zločine.

Lider vojne uprave Krivi Rih, Oleksandr Vilkul, također je prijavio da su ukrajinske žene silovane rekavši da su među žrtvama regije Herson trudna 16-godišnjakinja i 78-godišnja žena.


Optužili rusku vojsku

Skupine za zaštitu ljudskih prava poput Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International, također su optužile rusku vojsku za ratne zločine smaknuća i pljački u Ukrajini.

Izvještaj HRW-a prenijelo je da je 31-godišnju ženu nekoliko puta silovao vojnik u školi blizu regije Harkov. U međuvremenu, Amnesty je izvijestio da su ruski vojnici pucali u nenaoružane civile u njihovim domovima ili na ulicama navodeći ukrajinske svjedoke. 

U jednom slučaju, žena je silovana nekoliko puta nakon što joj je suprug ubijen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.