USPJEŠNA ODBRANA

Ruski hakeri pokušali napasti ukrajinsku električnu mrežu, nisu uspjeli

Kompanija ESET specijalizirana za sigurnost na internetu pomaže ukrajinskoj odbrani

Ruski hakeri nisu uspjeli u svojoj namjeri. ILUSTRACIJA

A. O.

13.4.2022

Ruski vojni hakeri pokušali su napasti provajdera električne energije, no da je napad bio bezuspješan, navode ukrajinske vlasti.

Kako tvrdi ukrajinski tim CERT-UA uspjeli su spriječiti ruske hakere da dobiju pristup kompjuterima povezanim sa podstanicama i izbrišu sve podatke na njima. Da su Rusi ostvarili namjere, infrastruktura neimenovanog provajdera električne energije bi bila ugašena. 


Optuživana i ranije

Rusija je i ranije optuživana za hakerske napade na Ukrajinsku električnu infrastrukturu, no oni nisu bili uspješni od početka invazije u februaru ove godine. 

Riječ je o kompaniji koja osigurava električnu energiju u gusto naseljenom dijelu Ukrajine.

Kompanija ESET specijalizirana za sigurnost na internetu pomaže ukrajinskoj odbrani, a ustanovljeno je da upravo Sandworm stoji iza najnovijeg napada. 

Navodno je korištena nova verzija malwarea Industroyer, koji je korišten i za gašenje električne mreže u Ukrajini krajem 2015. godine.


Ostali bez struje

Podsjećanja radi, neki stanovnici Kijeva su 2014. i 2015. godine ostali bez struje zbog napada hakerske grupe Sandworm, krila ruske GRU vojno-obavještajne agencije.

Ovog puta je ukrajinskoj odbrani od hakerskog napada pomogao Microsoft, kao i kompanija ESET, a napad je u konačnici odbijen.

Ipak, hakeri su dobili pristup određenim sistemima te su uzrokovali ometanje rada jednog postrojenja, no napad je osujećen prije nego što je stanovništvo ostalo bez električne energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.